Връзки за достъпност

Извънредни новини

Редом до Беларус. САЩ поставиха България под наблюдение заради онлайн пиратството


Общо 29 държави са в списъка за наблюдение за правата върху интелектуалната собственост
Общо 29 държави са в списъка за наблюдение за правата върху интелектуалната собственост

Службата на главния търговски представител на САЩ (USTR) добави България и Беларус към списъка за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост, съобщи Ройтерс.

България е в списъка, тъй като София не е обърнала достатъчно внимание на недостатъци в разследването на случаи на онлайн пиратство.

Точно преди една година - миналия април, САЩ съобщиха, че ще проведат специална проверка на България защо през последните 5 години не напредва в изпълнение на поетите ангажименти за преследване на случаи на онлайн пиратство и нарушение на интелектуалните права.

През януари Международният алианс за интелектуална собственост (IIPA) даде своята оценка за миналата година за България (както и за Полша), в която се казва, че няма законодателни мерки, които предотвратяват извършването на престъплението онлайн пиратство.

Само ден преди публикуването на доклада българското правителство реши да предложи промени в Наказателния кодекс, с които създаването на сайтове с пиратско съдържание и торенти да се смята за престъпление. Служебният кабинет се мотивира, че това е отговор на "отправените към държавата критики по Раздел "Специален 301" от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството".

Беларус е добавен в списъка заради нов закон, който легализира неразрешено използване на защитени с авторски права произведения от страни, които налагат санкции на Минск заради ролята ѝ в подкрепа на водената от Русия война в Украйна.

Удължава се и обявеното миналата година спиране на прегледа на украинските практики в областта на защитата на интелектуалната собственост, поради нашествието на Русия в южната ѝ съседка, започнало през февруари 2022 г.

Докладът включва общо 29 държави в списъка за наблюдение или приоритетно наблюдение заради недостатъци и нарушения на правата върху интелектуалната собственост. В тазгодишния приоритетен списък са включени Китай, Чили, Аржентина, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела. Страната ни е в този с по-ниска категория на опасност, като в него влизат и страни като Канада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG