Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебното правителство одобри проектобюджет без промени в приходите и с 6,4% дефицит


Служебния премиер Гълъб Донев на заседанието на Министерския съвет в петък, 28 април 2023 г.
Служебния премиер Гълъб Донев на заседанието на Министерския съвет в петък, 28 април 2023 г.

Служебното правителство одобри проектобюджета на министерството на финансите, в който е заложен дефицит от 6,4%, става ясно от решения, публикувани в петък.

Текстът на законопроекта е запазен без промени, въпреки че по-рано ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" съобщиха, че няма да го подкрепят заради високия бюджетен дефицит. Той е над фискалните ограничения по националното и европейското законодателство, които предвиждат дефицит до 3%.

От решенията на Министерския съвет, гласувани в петък, става ясно, че служебният кабинет не е нанесъл промени, защото предложенията му за такива не са били подкрепени. За да се намали дефицитът, от кабинета предлагаха корекции в някои данъци и въвеждането на данък свръхпечалба.

"Как да се намали бюджетният дефицит от 6,4 на 3% е задача, на която ще търси решение Народното събрание. Тук не става дума за прехвърляне на отговорността. След като нашите идеи за приходни мерки не бяха възприети, отговорно и разумно е да представим на народните представители бюджет, разработен по действащото законодателство", каза в петък премиерът Гълъб Донев.

Ден по-рано двете най-големи формации в парламента - ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) постигнаха съгласие да не се орязват социалните разходи в бюджета и да не се променят данъците.

Асен Василев от ПП-ДБ каза, че формацията ще гласува против проектозакона на първо четене, така че той да бъде върнат на служения кабинет за пренаписване. След като в него бъдат нанесени промените, които искат партиите, така че дефицитът да е до 3%, той може да бъде приет.

По думите на Василев намаляването на дефицита може да се случи чрез средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, увеличаване на дивидентите от държавните предприятия, намаляване на издръжката на ведомствата и капиталовите разходи.

Дефицит до 3% е и едно от условията за приемането на България в еврозоната. По-рано ГЕРБ и ПП-ДБ постигнаха до съгласие, че това е един от приоритетите пред страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG