Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд отхвърли искане на ГЕРБ да тълкува въпрос за разследването на главния прокурор


Част от конституционните съдии в деня на полагането на клетва, 2021 г.
Част от конституционните съдии в деня на полагането на клетва, 2021 г.

Конституционният съд (КС) отхвърли искането на депутати от ГЕРБ да се произнесе по въпроса дали може следователи да разследват главния прокурор. Това съобщи самият КС в петък.

В последните часове на предишния парламент народните представители от ГЕРБ вкараха темата в Конституционния съд. Те поискаха съдът да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" и да отговори дали то включва и независимост между трите органа на съдебната власт - съд, прокуратура и следствие.

Въпросът следва логиката на предложението на партия "Възраждане", според което шефът на националното следствие да може да провежда разследване на главния прокурор. Този вариант обаче беше отхвърлен от Комитета на министрите - именно заради пряката зависимост на първия от втория. Началникът на националното следствие е и заместник на главния прокурор.

На заседанието на КС в петък са присъствали всички 10 конституционни съдии, като решението е прието единодушно. Очаква се пълният текст на решението им да бъде публикуван по-късно.

ГЕРБ беше основен противник на предложенията за механизми за разследване на главния прокурор в 48-ия парламент. Според депутатите от партията те са противоконституционни.

В края на януари 48-ият парламент прие на първо четене предложение за механизъм за разследване на главния прокурор, направено от служебното правителство, което предвижда не следовател, а върховен съдия, който преди това е назначен за прокурор, да извършва контрола.

Тогава ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха идеята на "Демократична България" срокът между двете четения да бъде съкратен, за да може да бъде прието окончателно. Така в крайна сметка текстът не беше гласуван.

Приемането на механизъм за разследване на главния прокурор е част от ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG