Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ предпочита кабинет без Петков и Василев. ПП-ДБ отрече да има готов списък с имена


Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков
Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков

За Бойко Борисов кабинет с министри Кирил Петков и Асен Василев не е приемлив вариант, но ако такъв бъде предложен, то тогава Борисов ще поиска в него да участват и "знакови имена" на партията като Томислав Дончев и Делян Добрев. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ в петък.

От своя страна от "Продължаваме промяна-Демократична България" (ПП-ДБ) отрекоха да имат готов списък с имена на министри, в който да са записани и тези на съпредседателите на ПП.

Изказванията дойдоха, след като в медийни публикации беше обсъден неофициален списък за кабинет на ПП-ДБ.

"По-подготвен премиер от мен няма, но аз се дръпнах на първия ред, за да дадем шанс да се състави кабинет. Според мен Кирил и Асен трябва да се дръпнат назад, за да се състави програмен, експертен кабинет на базата на програмата и той да управлява четири години", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Едновременно с това обаче той допусна и вариант с министри от ГЕРБ като Томислав Дончев и Делян Добрев, ако все пак от ПП-ДБ предложат техни основни политически лица.

Бившата енергийна министърка от ГЕРБ Теменужка Петкова пък определи участието на представители като Петков, Василев и Николай Денков в бъдещ кабинет, като "шега".

В същото време Кирил Петков, Даниел Лорер и Николай Денков от ПП-ДБ отрекоха да се обсъждат конкретни постове и личности.

"До следващия вторник всякакви имена, които ще чуете, са само слухове. Сега сме в процес на взимане на решения на всички органи в нашата коалиция. Дотогава няма да се занимаваме с никакви слухове, имена и няма да се съобразяваме с чужди графици", коментира Кирил Петков в кулоарите на парламента.

В интервю за бТВ по-рано неговят съпартиец Николай потвърди, че всички конкретни имена към момента са слухове, но се изказа и против идеята за експертен кабинет.

По думите му е било решено политически лица да могат да участват в състава на правителството и той вижда Кирил Петков и Асен Василев в изпълнителната власт.

"Експертен кабинет без политически лица ние не приемаме сериозно, защото някой трябва да носи политическата отговорност", каза Денков.

От седмици първите две политически сили в парламента - ГЕРБ и ПП-ДБ, водят разговори за различните варианти за съставяне на редовно правителство. Засега двете формации имат разбирателство по приоритетите на потенциалния кабинет. Те включват приемането на бюджет за 2023 г. с дефицит до 3% и влизане в еврозоната.

Основното разминаване обаче засяга това чие би било евентуалното бъдещо правителство и с чий мандат да е то.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG