Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия нанася вълна от удари с дронове по украински градове, битката за Бахмут продължава


Началникът на украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски се зарече, че няма да предаде Бахмут.
Началникът на украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски се зарече, че няма да предаде Бахмут.

Русия започна нова серия от удари с дронове през нощта срещу украински градове, включително столицата Киев, но повечето от тях бяха свалени от противовъздушната отбрана на Украйна, казаха военните в сряда. В същото време украинските сили в източния град Бахмут отблъскват още руски атаки.

Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че е унищожило 21 от 26-те ирански дрона Shahed-136/131. Те са били изстреляни от района на Брянск в Русия и от източното крайбрежие на Азовско море, се казва в съобщението.

В Киев и редица други региони е обявена четиричасова въздушна тревога.

Украинската военна администрация съобщи, че всички дронове, насочени към Киев, са били свалени, без да уточнява техния брой. Атаката е третата вълна от руски въздушни удари срещу Киев за последните шест дни.

В Днепър дрон удари сградата на градската администрация, съобщи в Телеграм началникът на областната военна администрация Сергей Лисак.

"Избухна пожар, но вече е потушен. Няма пострадали жители. Спасителите все още работят на мястото", пише Лисак.

За експлозии в Черкаска, Днепропетровска и Запорожка област (Югоизточна и Централна Украйна) се съобщава и в социалните мрежи.

Пожар е избухнал в депо за гориво в руското село Волна близо до моста за Крим, съобщи местният губернатор в сряда в Телеграм, без да споменава причината за пожара.

В района на Донецк руските сили, предвождани от наемниците на руската паравоенна групировка Вагнер, продължиха да предприемат вълни от атаки през последните 24 часа срещу Бахмут.

Градът е ключов транспортен възел в региона на Донецк. Той остава център на усилията на Москва на изток. През последните няколко месеца в района се водят едни от най-ожесточените битки с големи жертви и от двете страни.

"Руските войски, съсредоточени върху провеждането на настъпателни операции към Лиман, Бахмут, Авдиивка и Мариинка, са извършили повече от 30 атаки", се казва в ежедневния доклад на украинския генерален щаб в сряда. Руските атаки са били отблъснати, се добавя в него.

Във вторник украински военен командир се зарече да не предаде Бахмут.

С индикации, че началото на дългоочакваната украинска контраофанзива е близо, началникът на украинските сухопътни сили генерал Александър Сирски, подчерта значението, което Киев отдава на удържането на Бахмут.

"Заедно с командващите взехме редица необходими решения, насочени към осигуряване на ефективна отбрана и нанасяне на максимални загуби на врага", каза Сирски след посещението си в Бахмут.

"Ние ще продължим, въпреки всички прогнози и съвети, да удържаме Бахмут, унищожавайки Вагнер и другите части на руската армия", добави той.

Украйна все още държи части от града след месеци на ожесточени боеве срещу редовните руски войски и наемниците на Вагнер.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр каза, че контролът върху някои части на Бахмут наскоро е преминал в руската страна.

"Има загубени позиции и позиции, от които изтласкваме врага. Ожесточените боеве продължават - към момента градът се контролира от нашите въоръжени сили", каза тя пред украински телевизионен канал.

Основателят на паравоенната група Вагнер Евгений Пригожин каза, че украинските сили в момента контролират по-малко от 3 квадратни километра от Бахмут.

Не е възможно да се проверят независимо твърденията на нито една от страните, отбелязва Радио Свободна Европа (RFE/RL).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG