Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко 8 ученици и охранител бяха убити при стрелба в училище в Белград


Полиция и спешни медицински екипи са на място след стрелбата в училище в Белград, 3 май 2023 г.
Полиция и спешни медицински екипи са на място след стрелбата в училище в Белград, 3 май 2023 г.

Най-малко осем деца и един охранител бяха убити, а няколко други деца и един учител бяха ранени при стрелба в училище в сръбската столица Белград.

За стрелбата е заподозрян 14-годишен седмокласник. Той е арестуван в сградата на ОУ „Владислав Рибникар“, се казва в изявление на министерството на вътрешните работи на Сърбия в сряда.

Училището се намира в община Врачар в центъра на Белград. Основните училища в Сърбия имат осем класа.

„Всички полицейски сили са все още са на място и се работи интензивно по изясняване на всички факти и обстоятелства, довели до тази трагедия“, казаха от министерството, без да посочват мотива за стрелбата.

По-рано от ведомството съобщиха, че седмокласник е стрелял няколко пъти с пистолета на баща си по посока на учениците и охраната.

Милан Неделкович, ръководител на община Врачар, където се намира училището, каза пред репортери пред училището, че ученикът е носел пистолет в раницата си и че стрелбата е станала в коридора.
По думите му в училището има охранителни камери, но няма детектори за метал.

По първоначална информация шест ранени деца и един учител са били откарани в болница. Полицията каза, че за първи път е получено обаждане за инцидента около 8:40 ч.

Министърът на образованието Бранко Ружич и министърът на здравеопазването Даница Груичич са пристигнали на мястото. Полицията е отцепила всички улици в района.

Журналисти на Радио Свободна Европа (RFE/RL) на мястото съобщиха, че учениците са били евакуирани през страничния вход на училището.

"Беше ужасно", каза 14-годишна ученичка пред RFE/RL, след като беше евакуирана. "Имахме физическо възпитание и бях долу, когато чух непрекъсната стрелба. Не беше само един изстрел", каза тя.

В Сърбия масовите стрелби са рядкост. Страната има строга политика за огнестрелни оръжия. Предишният подобен инцидент се случи през 2013 г., когато ветеран от войните в Югославия застреля 13 души в село в Централна Сърбия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG