Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане" отказа да подкрепи кабинет с първия мандат на ГЕРБ


Представители на партия "Възраждане" по време на сеща с ГЕРБ-СДС в парламента, 5 май

"Възраждане" отхвърли възможността да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Това стана ясно след среща между двете партии в петък сутринта.

В четвъртък ГЕРБ разговаря с ДПС, БСП и "Има такъв народ" (ИТН), след като в продължение на седмици разговаряха основно с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Нито една от срещите не доведе до съгласие за съставяне на правителство.

В началото на срещата с "Възраждане" председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че партията води разговори с всички в търсене на съгласие за управленска програма за правителство с определен срок или за четири години. "Предлагаме и друго, предлагаме заедно да споделим тази отговорност, като всяка от парламентарните групи излъчи свои представители в кабинет, който взаимно да контролираме", добави тя. По думите ѝ този кабинет може да бъде политически или експертен.

"Ние няма да подкрепим за пореден път правителство, излъчено от ГЕРБ или от другите политически сили", каза зам.-председателят на Народното събрание от „Възраждане“ Цончо Ганев. Според него "това не е самоцелно и напук на всичко и на всички". По време на срещата Ганев критикува и излизането на България от влиянието на Съветския съюз.

По-рано в четвъртък ГЕРБ отхвърли възможността да се коалира с ДПС, БСП и ИТН. Сутринта продължиха разговорите с ПП-ДБ, като всяка от двете партии до момента отказва да подкрепи исканията на другата за съставяне на кабинет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG