Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Човеци с главно "Ч". Димитър Калеев и Михаил Семерджиев, които спасиха възрастен мъж от пожар


Димитър Калеев и Михаил Семерджиев
Димитър Калеев и Михаил Семерджиев

Две 19-годишни момчета от малкия град Съединение край Пловдив рискуваха живота си, за да спасят мъж по време на пожар. Димитър Калеев и Михаил Семерджиев са герои в рубриката Човек на деня.

В началото на май две 19-годишни момчета от град Съединение се превърнаха в герои. Димитър Калеев и Михаил Семерджиев спасиха живота на възрастен мъж по време на пожар.

В петък те бяха наградени от директора на пловдивската пожарна Георги Мангараков и кмета на община Съединение Атанас Балкански.

"Да спасиш човешки живот, това е най-великото нещо, защото един гражданин продължава да бъде в полза на това общество, а тези двама млади хора, нали казах човеци с главно Ч... без някой да им каже, са направили точно това", каза Мангараков пред БНТ. "Истински се гордея, че в нашата община имаме такива млади деца", добави Балкански.

Младежите приеха и поканата на кмета на Съединение да се присъединят към доброволния отряд към пожарната.

Калеев е студент по медицинска биология в Пловдив, а Семерджиев се интересува от приложно програмиране и смята да кандидатства в Техническия университет.

Двамата казват за националната телевизия, че просто са били в точното време на правилното място и не се смятат за герои.

"Видяхме, че от къщата излиза много дим и по усет просто спрях на средата на пътя и казах на моя приятел слизай, тук са се запалили хората", казва Калеев.

"В задимената стая много ясно си личеше огънят просто как е тръгнал нагоре и е в тавана, от тавана се чуваше как отгоре върлува огънят. Имаше и запалени пластмаси, според мен човекът беше вдишал от изгорелите пластмаси, защото не беше в перфектно състояние", добавя той.

Смелостта на двете момчета не се изчерпва с това да изнесат мъжа от сградата. По думите на Семерджиев след това те проверяват дали вътре няма лесно запалими предмети и откриват и изнасят газова бутилка. Впоследствие се оказва, че е била почти напълно заредена с газ. Скоро пристигат и екипи на пожарната от Съединение и Пловдив, които изгасят пожара.

Младежите казват, че са били уплашени, но са изпитали дълг да направят "това, което трябва да се направи".

"Призовавам младите хора да бъдат по-смели, да бъдат по-добри и на първо време да бъдем хора", казва още Семерджиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG