Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пентагонът потвърди, че Украйна е свалила "несваляема" руска ракета "Кинжал" с "Пейтриът"


Сврухзввуков изтребител МиГ-31 на руските ВВС с хиперзвуковата ракета "Кинжал"
Сврухзввуков изтребител МиГ-31 на руските ВВС с хиперзвуковата ракета "Кинжал"

Украинската армия е свалила руска хиперзвукова ракета "Кинжал" с помощта на американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Това съобщи говорителят на министерството на отбраната на САЩ Патрик Райдър във вторник.

"Кинжал" са едно от шестте оръжия от "ново поколение", представени от президента на Русия Владимир Путин през 2018 г. Тогава той каза, че тези ракети не могат да бъдат свалени от нито една от чуждестранните системи за противовъздушна отбрана.

По думите на говорителя на Пентагона системата "Пейтриът", с която е свалена ракетата, е "част от по-широк спектър от възможности за противовъздушна отбрана, които САЩ и международната общност предоставиха на Украйна."

Потвърждението на американската страна идва, след като командващият украинските военновъздушни сили генерал Николай Олешчук съобщи на 6 май за унищожаването на "Кинжал". Това е станало по време на нощна руска въздушна атака на 4 май. Ракетата е била изстреляна от МиГ-31К от руска територия. Тя е била свалена от "Пейтриът" в небето над Киевска област.

Преди това изданието Defense Express съобщи за откриването на отломки от ракета, наподобяваща "Кинжал", и предположи, че взривът в небето над Киев в нощта на 4 май се дължи на унищожаването именно на тази ракета.

Руските военни все още не са коментирали съобщенията за свалената ракета или информацията на Пентагона.

През август 2022 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че "Кинжал" не може да бъде открита или прихваната.

"Всъщност никой друг не разполага с такава ракета: хиперзвукова, с такава скорост и с такива пробивни способности. Тя не може да бъде открита или прехваната", каза тогава Шойгу, цитиран от ТАСС.

"Пейтриът" е система за противовъздушна отбрана (ПВО) и противоракетна отбрана (ПРО), която е на въоръжение в армията на САЩ от 1984 г. На въоръжение е в над 15 държави и има няколко модернизации.

На 21 и 26 април военновъздушните сили на Украйна потвърдиха, че вече използват в пълните им способности две батареи "Пейтриът". Украинскията сайт Кyivindependent.com разпозна по публикувани изображения, че едната батерия, която е дарена от Германия, е от модификацията PAC-2 GEM-T.

Тя е с по-голям обсег от стандартните (максимален обсег 93 мили) и използва фрагментираща се бойна глава. Според други доклади САЩ и Германия изпращат и оптимизирани за противоракетна отбрана боеприпаси PAC-3. Това е система за прихващане, поразяване и унищожаване на ракети чрез кинетично въздействие (тоест директен сблъсък). За тази модификация се смята, че са потенциално ефективни срещу балистични ракети в радиус от 20 мили.

Ракетни установки, част от "Пейтриът" системите, снимани на учения на летище Варшава през февруари 2023 г.
Ракетни установки, част от "Пейтриът" системите, снимани на учения на летище Варшава през февруари 2023 г.

Съдейки по снимките на пораженията върху бойната глава на сваления "Кинжал", Себастиен Роблин в публикация в Popular Mechanics стига до извода, че тя е била поразен от фрагмент от снаряд на ракета PAC-2 GEM-T.

Някои анализатори смятат, че "несваляемата" руска ракета е поразена със специализирания боеприпас PAC-3. Роблин отбелязва, че ако оръжието прехващач беше ударило директно ракетата при свръхзвукова скорост, вероятно разбитият носов конус на "Кинжал"-а не би останал толкова непокътнат, колкото се вижда на снимките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG