Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проруските власти в Луганск съобщават за взривове


Административна сграда в т. нар. Луганска народна република
Административна сграда в т. нар. Луганска народна република

В петък следобед далеч от фронтовата линия, в град Луганск в контролираната от Русия територия са избухнали две мощни експлозии. Това стана ясно от публикувани снимки и видеоклипове в Телеграм, на които се виждат колони от черен дим, издигащи се над града.

По-късно вечерта проруски представители на т.нар. Луганска народна република потвърдиха информацията. Новината идва на фона на дългоочаквана мащабна контраофанзива от страна на Украйна.

Руски военни блогъри също съобщиха за експлозии. "Току-що нещо прелетя над Луганск, звучеше като самолет, след това се чу свистене и звук от експлозия", пише в телеграмния канал "Старейшина Еда".

Луганск е извън обсега на конвенционалните Реактивни системи за залпов огън (РСЗО). Ръководителите на телеграмните канали предположиха, че може да става въпрос за удар с крилати ракети, по-специално британски ракети Storm Shadow, за чиито доставки за Украйна стана известно ден по-рано. По-късно представители на ЛНР казаха, че се предполага, че ударът е бил нанесен с крилати ракети "Гром" украинско производство.

Съобщава се, че поне един от ударите е бил нанесен на територията на завода Полипак.

Назначеният от Русия ръководител на ЛНР Леонид Пасечник каза, че градът е бил обстрелван от украинските въоръжени сили. Той не предостави никакви подробности. Украинската страна все още не е коментирала евентуалния удар по Луганск.

В петък вечерта се появиха твърдения, че при обстрела е пострадал депутатът от руската Държавна дума Виктор Водолацкий. Беше публикувано видео, на което се вижда как депутатът върви със следи от кръв по лицето и подпиран от човек от спасителен екип. По-късно се появи друго видео с Водолацки, заснето след експлозията, на което не се виждат следи от нараняване. Агенциите "Сота" и "УНИАН" твърдят, че депутатът е бил ранен, когато върху него е паднала стена още след експлозията.

Редица руски канали в Телеграм твърдят, че на мястото на удара по Луганск са открити отломки от ракета-примамка ADM-160B, предназначена за откриване на цели на противовъздушната отбрана. Тази информация не е потвърдена официално.

В петък в Луганск се отбеляза "Ден на ЛНР". Преди девет години подкрепяните от Русия сепаратисти обявиха създаването на т.нар. Луганска народна република в украинската Луганска област. Пасечник, заедно със секретаря на генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Турчак, положиха цветя в града по-рано в петък, съобщава Дъжд.

Ракетите Storm Shadow са способни да поразяват цели зад руските линии, което би могло да бъде важно за нарушаване на руските операции и подготовката за мащабна украинска офанзива. В Москва получаването на такива оръжия от ВСУ беше определено като "червена линия", която ще бъде премината.

На 11 май британският министър на отбраната Бен Уолъс каза пред Камарата на общините, че ракетите ще позволят на Украйна да "отблъсне руските войски" от страната. Си Ен Ен съобщава, че британското правителство е получило уверения от Киев, че ракетите няма да атакуват международно признатата руска територия. Не става дума за цели в окупираните от Украйна територии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG