Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия атакува Киев и други градове в Централна и Южна Украйна


Украински войници стрелят с оръдие край Бахмут на 12 май
Украински войници стрелят с оръдие край Бахмут на 12 май

Русия е нанесла нови атаки над Киев и други градове в Централна и Южна Украйна. Украинските сили съобщиха, че са свалили всички дронове, изстреляни от Русия през нощта в петък срещу събота, като не се уточнява броят им.

Новината идва на фона на съобщения от петък за украински успехи в Бахмут, където от месеци се водят тежки боеве.

Киев съобщава, че при атаките над Централна и Южна украйна няма данни за жертви. Това е шестото нападение с дрон срещу столицата от началото на май.

В централния град Хмелницки при руски обстрел през нощта са ранени хора и е повредена критична инфраструктура, съобщи военната администрация на региона рано сутринта в събота. Кметът на Хмелницки Олександър Симчишин каза, че са повредени училища, медицински заведения, административни сгради, промишлени обекти, високи жилищни сгради. Броят на ранените в момента се установява", добави той.

Кметът на южния град Николаев, Олександър Сиенкевич, каза, че трима души са били ранени при нощния обстрел. Повредени са фабрика и няколко жилищни сгради.

По-късно в събота се очаква украинският президент Володимир Зеленски да посети Италия, където ще се срещне с президента Серджо Матарела, министър-председателката Джорджа Мелони и папа Франциск. В неделя Зеленски ще получи престижната награда "Карл Велики" в северногерманския град Аахен. Все още не е ясно дали той ще присъства лично на церемонията и дали ще пътува и до Берлин за дипломатически срещи.

В петък Украйна съобщи, че е отвоювала част от територията в Бахмут в Донецка област. Русия призна, че силите ѝ са се оттеглили от позиции северно от града, като говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков каза пред медиите, че руските сили "са заели нова граница" при Берховското водохранилище, на около два километра от Бахмут.

Отстъплението на руските сили в Бахмут позволява на украинските войски да контролират пътя към град Часив Яр - единствената магистрала, която в момента снабдява украинските сили в Бахмут. Ако успехите се потвърдят, те ще бъдат най-големите за Украйна от близо половин година насам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG