Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски получи нови обещания за подкрепа от Италия по време на посещение в Рим


Украинският президент Володимир Зеленски и италианският премиер Джорджа Мелони, 13 май, Рим
Украинският президент Володимир Зеленски и италианският премиер Джорджа Мелони, 13 май, Рим

Украинският президент Володимир Зеленски получи уверения от Рим, че Италия ще продължи да подкрепя Украйна да се защитава от Русия.

Това стана ясно по време на негово посещение в италианската столица, където той пристигна в събота, за да разговаря с премиера Джорджа Мелони, президента Серджо Матарела и папа Франциск. Очаква се след това Зеленски да посети и Германия.

"Залагаме на победата на Украйна", каза Мелони, като добави, че Италия ще подкрепя Киев "толкова дълго, колкото е необходимо" срещу "бруталната и несправедлива агресия" на Русия. Мелони прие Зеленски на работен обяд в официалната си резиденция в Рим, където той беше посрещнат с военни почести.

По-рано президентът Матарела също прие украинския си колега в двореца "Киринале", президентската резиденция на Италия. "Ние сме изцяло на ваша страна", каза той.

В Туитър Зеленски нарече посещението си в Италия и Ватикана "Важна визита за приближаването на победата на Украйна!".

През април папа Франциск каза пред репортери, че Ватиканът участва в мирна мисия, за да се опита да сложи край на конфликта, предизвикан от руската инвазия.

На 14 май Зеленски се очаква да получи престижната награда "Карл Велики" в северногерманския град Аахен. Все още не е ясно дали ще присъства лично на церемонията и дали ще пътува и до Берлин за дипломатически срещи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG