Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция избира президент и депутати


Предизборни агитационни плакати на турския рпезидент Реджеп Тайип Ердоган и опонентът му Кемал Кълъчдароглу
Предизборни агитационни плакати на турския рпезидент Реджеп Тайип Ердоган и опонентът му Кемал Кълъчдароглу

В Турция в неделя се провеждат президентски и парламентарни избори, определяни от много анализатори като най-важните и оспорвани избори за последния половин век.

Избирателните секции отварят в 08:00 ч. Изборният ден ще продължи до 17:00 ч. българско време.

Кандидатите за президент са трима – настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (от Партията на справедливостта и развитието), осноният му опонент Кемал Кълъчдароглу (от Народнорепубликанската партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

"Президентските и парламентарните избори в Турция протичат без проблеми", каза Ердоган, след като гласува в Истанбул. "Нека изборите бъдат благополучни за всички, за турската демокрация", добави той.

"На всички ни липсва демокрацията, на всички ни липсва да бъдем заедно. Ще видите, че пролетта скоро ще дойде в тази страна", каза Кълъчдароглу, след като даде гласа си в Анкара.

Четвъртият кандидат Мухарем Индже оттегли кандидатурата си по-рано през седмицата, но името му също ще бъде включено в бюлетините, тъй като отпечатването и разпространението им е приключило. Гласовете, които той получи на изборите на първия тур въпреки обявеното му оттегляне от надпреварата, ще бъдат смятани за валидни, съобщиха в събота изборните власти.

В парламентарните избори участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати.

В страната са регистрирани 60 697 843 избиратели. Ще бъдат разкрити над 191 хиляди избирателни секции. Забраната за агитация влезе в сила от 18:00 ч. в събота.

Проучванията на общественото мнение дават различни резултати за разпределението на гласовете. Много от тях дават лека преднина на Кълъчдароглу. Не е изключено да се проведе втори тур на президентските избори на 28 май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG