Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски поиска модерни изтребители и каза, че Украйна няма да атакува руска територия


Украинският президент Володимир Зеленски и германският канцлер Олаф Шолц, 14 май 2023
Украинският президент Володимир Зеленски и германският канцлер Олаф Шолц, 14 май 2023

Украинската армия няма да атакува руска територия с мощните оръжия, които иска от западните съюзници на Киев. Това каза президентът Володимир Зеленски по време на посещение в Берлин в неделя.

Там той се срещна с германския канцлер Олаф Шолц и президента Франк-Валтер Щайнмайер. Това е първата визита на Зеленски в Германия от началото на руската инвазия в Украйна.

"Ние няма да атакуваме руска територия. Ние освобождаваме нашата законна територия", каза Зеленски. "Нямаме нито време, нито сили, нито излишни оръжия за това", каза той.

По време на срещата Зеленски поиска Германия да се присъедини към коалиция за доставка на модерни изтребители. По негови думи Украйна работи по "създаването на коалиция за изтребители". "За Украйна е много важно да координираме усилията си", добави той. "Понастоящем Русия има превес на силите във въздушното пространство на Украйна - ситуация, която трябва да се промени", каза още той.

Шолц не коментира предложението, като каза, че Германия е доставила на Украйна голямо количество оръжия и ще продължи да го прави. По негови думи от началото на войната Берлин е предоставил помощ от общо 17 млрд. евро. Той добави, че Германия се концентрира върху снабдяването на Украйна със системи за противовъздушна отбрана.

Зеленски също така изрази готовност Украйна да обсъжда идващи отвън предложения за мир, но те по думите му трябва да се основават на собствената позиция на Киев и на мирен план.

"Украйна е готова за мир, но това не може да означава замразяване на конфликта и приемане на споразумение под диктата на Русия", каза Шолц. "Русия трябва да изтегли войските си, нещата няма да се получат по никакъв друг начин”. Канцлерът каза също, че Западът ще търси наказание за действията на Русия в Украйна.

Новината идва, след като в събота Гемания обяви нов пакет от 3 млрд долара военна помощ за Украйна, който се очаква да включва 20 бойни машини на пехотата "Мардер", 30 танка "Леопард 1", 15 зенитни танка "Гепард", 200 разузнавателни безпилотни летателни апарата, четири допълнителни зенитни системи "Ирис-Т", включително боеприпаси и повече от 200 бронирани бойни и логистични машини. Това е най-големият от Берлин след началото на инвазията през февруари 2022 г.

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба призова за бърза доставка на пакета, тъй като Киев се подготвя за дългоочакваната контраофанзива.

Зеленски пристигна в Берлин, след като в събота посети Рим и Ватикана. Там той получи гласна подкрепа от италианските лидери. При срещата им Папа Франциск призова за "хуманитарни жестове към най-уязвимите лица, невинните жертви на конфликта".

"Срещата - която продължи около 40 минути - беше посветена на хуманитарната и политическата ситуация в Украйна", съобщиха от пресслужбата на Ватикана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG