Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нашите отношения са институционални". Атанасова потвърди, че Гешев е търсил обяснение от нея 


Десислава Атанасова седеше до Мария Габриел, когато тя обяви като свой приоритет оставката на Иван Гешев миналия петък.
Десислава Атанасова седеше до Мария Габриел, когато тя обяви като свой приоритет оставката на Иван Гешев миналия петък.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова е политикът, на когото главният прокурор е звънял по телефона, за да търси обяснение защо номинираната за премиер Мария Габриел миналия петък се обяви за неговата оставка. Това потвърди самата Атанасова пред бТВ в четвъртък.

Коментарът ѝ дойде по повод изявлението на Иван Гешев, че е звънял на "жена - политик", която е стояла до Габриел, и от нея е разбрал, че за атаката на ГЕРБ срещу него са знаели "много тесен кръг от хора - лицето Бойко Методиев Борисов и може би един-двама, пет други".

Атанасова потвърди, че наистина е казала на Гешев, че тогава за пръв път е чула намерението на Габриел да настоява за предсрочното отстраняване на главния прокурор. Тази заявка беше подкрепена от ДПС, а веднага след това шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС поискаха процедура за освобождаването на Гешев.

По повод подкрепата от ДПС за оставката Гешев пък каза, че е останал учуден, защото представителите на движението не са оставили у него "впечатление, че взимат безпринципни решения, които в етичен аспект може би граничат с предателство".

“На това заседание на парламентарната група го чух. Да, и това стана пред всички медии. И аз бях жената, за да отговоря на още един въпрос, на която г-н Гешев се обади по телефона да попита вярно ли е, че Мария Габриел е казала това пред нашата парламентарна група”, каза Атанасова в четвъртък.

"Звъннах на един политик". Гешев отвръща на удара
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:07 0:00

На въпрос по повод откровението на главния прокурор, че е смятал за “приятел” въпросния “политик - жена”, председателката на ПГ на ГЕРБ посочи, че “нашите отношения са институционални”. По думите ѝ въпросът защо главният прокурор я смята за приятел, е към самия него.

“Аз като председател на най-голямата група в парламента е съвсем естествено да имам комуникация. Той, както и много други хора, ми имат телефона, той е публичен”, каза още Атанасова, добавяйки, че “не е нормално” главният прокурор да ѝ се обажда и да ѝ иска обяснение за действия на партията ѝ.

По повод заявката на Габриел правосъдният министър в евентуалния ѝ кабинет веднага да поиска отстраняването на Гешев, депутатката коментира, че номинираната за премиер бивша еврокомисарка носи цялата отговорност.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също препрати отговорността за тази заявка изцяло към Габриел. Той се оплака пред медиите в парламента, че “прокурорът, като говори, само за мен говори” и подчерта, че “Мария Габриел отговаря”, а той е “само на първия ред депутат”.

Коментарът му беше провокиран от изявлението на Иван Гешев в понеделник, в което той нарече нееднократно лидера на ГЕРБ “лицето Бойко Методиев Борисов” и призова “политическият боклук” да бъде “изметен” от парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG