Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК осъди вандализма срещу сградата на нейното представителство в София, МВР не реагира


Шествието "Поход за мир" в София, 21 май 2023 г.
Шествието "Поход за мир" в София, 21 май 2023 г.

Европейската комисия (ЕК), Еврпейският парламент (ЕП)и външното министерство на България осъдиха вандалските прояви срещу сградата на представителството на ЕК в София.

В неделя сградата в София, в която се помещават Бюрото на ЕП и Представителството на ЕК в България, беше изцапана с червена боя по време на поредния проруски "Поход за мир и неутралитет".

Шествието е организирано от няколко неправителствени организации и отделни граждани, в него се включиха и политици от "Възраждане", БСП и Мая Манолова. Въпреки че участниците в демонстрацията излязоха с искания за военен неутралитет на България, много от тях носеха руски знамена.

От началото на руската инвазия в Украйна "Възраждане" и БСП заемат проруска позиция. Те гласуваха против изпращането на военна помощ за Украйна, като повтаряха заблуждаващите твърдения, че предоставянето на подкрепа може да "въвлече България във войната".

Домът на Европа в София беше нацапан с червена боя по време на проруско шествие на 21 май 2023 г.
Домът на Европа в София беше нацапан с червена боя по време на проруско шествие на 21 май 2023 г.


"Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи", пише в изпратена до БТА позиция на ЕК.

В нея се отбелязва, че комисията ще уведоми властите, които носят отговорност за разследването на случая.

Компетентните в България власти - МВР и правителството, все още не са реагирали. Подобни акции срещу паметника на Съветската армия и руското посолство са водили до незабавни арести.

От институциите в България единствено Министерството на външните работи (МнВР) осъди посегателството.

"Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява", пише в публикувана на сайта на МВнР позиция.

Ръководителят на Представителството на ЕК в България Цветан Кюланов призова полицията да обърне внимание на вандалската проява срещу сградата на комисията в София.

"Полицията придружава подобни демонстрации. Затова се обръщам към нея, тъй като това не се случва за първи път"каза пред Нова телевизия той.

Във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също осъди акцията на фона на "на тежката политическа криза" в България.

В неделя и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола осъди вандалската проява.

"Нашата подкрепа за Украйна ще става все по-силна. Нашият глас, осъждащ инвазията на Русия, ще става все по-силен. #СлаваНаУкраина", написа Мецола в Туитър.

Вече повече от година продължава войната, която Русия започна срещу Украйна. Москва продължава настъпателните си действия на територията на Украйна въпреки призивите на ЕС, НАТО и САЩ да прекрати нападенията, въпреки санкциите срещу нея и военната помощ, предоставяна на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG