Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз не бягам, аз се бия". Гешев пусна запис, в който преговаря с емисар на "Банкята" като "оперативен работник"


Иван Гешев
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев не е имал намерение да подава оставка, но е оставил с такова впечатление своите заместници, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и политици, за да спечели време.

Това каза самият той в понеделник по време на изявление в Съдебната палата, в рамките на което беше възпроизведен 35-минутен аудиозапис от негов разговор с члена на ВСС Йордан Стоев в двора на дома на главния прокурор.

В записа се споменават имената на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, президента Румен Радев, представляващия ВСС Боян Магдалинчев и други членове на съвета. Стоев участва в разговора като посредник между Гешев и „нашия приятел“, който поема гаранции за сигурността на главния прокурор и семейството му, ако подаде оставка.

Именно този запис е част от сигнала на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов, който той подаде миналата седмица. По него Софийската градска прокуратура вече води проверка, по която Гешев даде обяснения в понеделник сутринта.

Стоев пък е един от шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС, които на 12 май внесоха в съвета предложение за отстраняването на главния прокурор. Това се случи веднага след като номинираната за пермиер от ГЕРБ Мария Габриел се обяви за оставката на Гешев, а от ДПС я подкрепиха.

На 15 май главният прокурор демонстративно скъса пред медиите оставката си, обяви се за мишена на „политическата мафия“ и призова „политическият боклук“ да бъде „изметен“ от парламента. Тогава той даде да се разбере, че се чувства „предаден“ от политици, споменавайки ДПС.

Малко след това Сарафов обвини началника си, че държи „на трупчета“ дела, за да „изнудва политици“ и подаде срещу него сигнал за престъпление срещу правосъдието, длъжностно престъпление и незаконен запис на член на ВСС. Ставаше въпрос именно за записа от разговора между Гешев и Стоев, публично възпроизведен в понеделник.

По думите на главния прокурор той не е автор на записа, а той е бил предаден на флашка от човек на негова служителка в Съдебната палата. Гешев твърди, че той води разговора със Стоев „професионално“, тъй като е бил „оперативен работник“, преструвайки се, че има намерение да подаде оставка, за да разбере какви са „размерите на този заговор срещу държавата“.

"Достоен exit"

От записа става ясно, че главният прокурор иска гаранции за „достоен exit“, както и че няма да бъде „треснат“, след като напусне. Стоев е в ролята на посредник, но без да се споменава конкретно на кого предава исканията на Гешев.

В един момент главният прокурор пита Стоев: „А основният двигател е? Бойко?“ На което събеседникът му отговаря: „Да, Банкята.“

Чува се също признание на члена на ВСС, че е бил избран за „емисар“, че „ГЕРБ командва ВСС“, както и че „Бойко“ е разпоредил на шестимата членове на Прокурорската колегия да поискат отстраняването на Гешев.

Преди възпроизвеждането на записа, главният прокурор показа извадка от свой чат с „лицето Бойко Методиев Борисов“, на когото Гешев е изпратил съобщение „окей“, придружено с вдигнат палец, а лидерът на ГЕРБ му е отговорил с усмивка. Главният прокурор уточни единствено, че разговорът със Стоев е приключил преди размяната на съобщения с Борисов.

„Господ ме наказва с глупави врагове“, обобщи ситуацията Гешев.

Той декларира, че ще разкаже подробности пред съдебния съвет в четвъртък, когато е насрочено изслушването му заедно с това на Сарафов, останалите му заместници и Стоев. Гешев каза още, че ще поиска замесените в „заговора“ членове на ВСС да си направят отвод, както и заседанието да бъде закрито.

Подобно на изявлението си преди седмица, главният прокурор отново не даде възможност за журналистически въпроси. Той отново декларира, че ще довърши 7-годишния си мандат със заканата: „Аз не бягам, аз се бия.“

Накрая цитира и Георги Бенковски: „В сърцето на тирана отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее“. И уточни, че в случая става въпрос за „тираните“.

Малко по-късно в понеделник Борисов участва в партийно събитие на ГЕРБ заедно с Мария Габриел и парламентарната група на партията, по време на което неглижира изявлението на Гешев, но без да го споменава поименно.

„Някой ми пуснал „окей“ и аз съм му върнал усмивка. На празници, вие знаете, по 4, 5, 6 хиляди есемеса получавам и аз на всички отговарям с усмивка. Това за мен е като „добър ден“, каза лидерът на ГЕРБ. Борисов не коментира нищо друго от изявлението на главния прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG