Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дженифър Лорънс, която обича да разбива старите митове


Дженифър Лорънс на Филмовия фестивал в Кан, 21 май 2023 г.
Дженифър Лорънс на Филмовия фестивал в Кан, 21 май 2023 г.

Тя има няколко блокбъстъра, Оскар и Златни глобуси и обича да разбива "старите митове". Тя е актрисата Дженифър Лорънс и е Човек на деня на Свободна Европа.

В най-новият ѝ филм се разказва за хляб и рози. За страхове и смелост. За репресии и безкраен кураж. Тя самата обаче не играе в него, а е само продуцент.

Става дума за една от най-успешните американски актриси - Дженифър Лорънс, която в неделя представи на Фестивала в Кан новия документален филм Bread and roses ("Хляб и рози"), на който е продуцентка.

Филмът разказва за борбата на три жени в Афганистан в седмиците след падането на Кабул под контрола на талибаните преди близо две години. Оттогава режимът на талибаните наложи крайни ограничения на жените в страната, като забрани достъпа им до образование и ограничи възможностите им за работа и свободното им придвижване.

Режисьорката на филма - афганистанката Сахра Мани го заснема тайно, с помощта на скрити камери, като често снимките са правени в мазета и тайни убежища, в които жените се срещат и обсъждат възможностите за протест.

Във филма са включени и реални конфронтации между жените и членове на талибаните. В една от ситуациите една от афганистанките директно обвинява член на организацията, че потиска жените.

"Казах ти да не говориш! Ще те убия още тук", изкрещява ѝ той в отговор.

"Добре, убий ме! Затворихте училищата и университетите! По-добре е да ме убиете!", отговаря му тя.

"Сърцето ми биеше толкова силно, докато гледах как тези жени се противопоставят на талибаните", сподели самата Дженифър Лорънс в интервю за Би Би Си.

По думите ѝ документалният филм е плод на собственото ѝ желание и това на нейната съпродуцентка Жустин Чиарочи да помогнат с нещо, колкото и символично, на борбата на афганистанките за справедливост. Идеята им е да покажат на света и тази страна от историята, която не се вижда в новините всеки ден - за силните жени, които "отвръщат на удара".

"В момента те нямат автономия в рамките на своята страна. Затова е толкова е важно да им се даде възможност да документират собствената си история по свой собствен начин", добавя още Лорънс.

Режисьорката Сахра Мани (вдясно) и продуцентките Дженифър Лоурънс и Жустин Чиароки в Кан, 21 май 2023 г.
Режисьорката Сахра Мани (вдясно) и продуцентките Дженифър Лоурънс и Жустин Чиароки в Кан, 21 май 2023 г.

Преди да стигне до продуцентското място обаче Лорънс събира опит като актриса. Любовта ѝ към това изкуство е още от ранна детска възраст, когато играе в местния училищен театър.

Първият ѝ истински успех идва през 2010 г., когато Лорънс е само на 20 години. Тогава главната ѝ роля във филма "Зимен дар" ѝ носи номинация за Оскар, Златен глобус, Сателит и Гилдията на американските актьори. Следват множество успешни продукции като блокбъстъра "Игрите на глада", Silver Linings Playbook, който ѝ донесе наградата на Академията за най-добра актриса, American Hustle и други.

Документалният филм Bread and roses обаче не е първият път, в който Лорънс заема позиция по сериозна обществена тема. През всичките години от толкова успешната си кариера актрисата не се страхува да говори публично за мястото на жените в киното, отговорността, която самата тя носи заради известността си и опитите ѝ да бъде положителен модел за подражание за младите.

Наскоро тя разказа колко важно е било за нея да изиграе ролята на Катнис в "Игрите на глада" - и да покаже че и жени могат да бъдат главни герои в екшън филми.

"Чувството е толкова добро, [когато] разбиваш старите митове", казва Лорънс.

Дженифър Лоръсн и екипа на документалния филм Bread and Roses пристигат за премиерата му в Кан, 21 май 2023 г.
Дженифър Лоръсн и екипа на документалния филм Bread and Roses пристигат за премиерата му в Кан, 21 май 2023 г.

XS
SM
MD
LG