Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Група диверсанти" нахлу в руската Белгородска област. Атака с дронове предизвика взрив в сграда на ФСБ


Автомобил се движи с надупчен от куршуми и шрапнели пътен знак по пътя за руския град Белгород
Автомобил се движи с надупчен от куршуми и шрапнели пътен знак по пътя за руския град Белгород

На руско-украинската граница избухнаха ожесточени сблъсъци, като Москва обвини украинска "група диверсанти" за нахлуване в страната. Киев отрече да има нещо общо.

На 22 май в Белгородска област се чуха експлозии и спорадична стрелба, като местният губернатор Вячеслав Гладков съобщи, че боевете са се пренесли на територията на Русия в района Грайворон, който граничи с Украйна.

Той уточни, че шестима души са били ранени при сблъсъците. Навлизането на руска територия може да се окаже най-голямото, откакто Кремъл започна войната си срещу Украйна преди 15 месеца.

Въоръжена група, която се нарича Легион "Свобода за Русия" и твърди, че е съставена от руснаци, сътрудничещи на украинските сили, пое отговорност за нападението. От легиона съобщиха, че заедно с "Руски доброволчески корпус“ са „освободили селището Козинка в Белгородска област“, а техни „отряди са навлезли в Грайворон“. "Ще продължим. Русия ще бъде свободна!", се казва в съобщението им.

Украинското правителство отрича да има каквато и да било роля в събитията, но следят с интерес какво се случва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че президентът Владимир Путин е бил информиран за нахлуването и че се работи за противодействие на "диверсантите".

В понеделник в Белгородска област беше въведен режим на "антитерористична операция". Забранява се разпространяването на каквато и да е информация, освен тази, предоставена от официални източници.

Според Гладков "Министерството на отбраната съвместно с органите за сигурност и правоохранителните органи продължава прочистването на територията".

BBC Verify анализира кадри от Белгородска област, които се появиха в социалните медии в понеделник. На видео, очевидно заснето от дрон, се виждат няколко бронирани автомобила в близост до гранично КПП южно от Белгород. Установени е и геолокация на кадри, на които се виждат хеликоптери, действащи в региона. Те са отскоро, но от тях е трудно да се каже със сигурност каква е точната последователност на събитията.

Междувременно в нощта срещу вторник дрон е пуснал взривно устройство върху административна сграда в село Борисовка в Белгородска област; покривът е пробит, като няма пострадали, съобщи губернаторът Гладков. По-късно, по негова информация, втори удар с дрон е повредил покрива на частно жилище в Борисовка.

В Грайворон, по данни на местните власти, дронове са атакували две частни жилищни сгради. В резултат на хвърлянето на взривни устройства от безпилотните летателни апарати те са се запалили.

Според Гладков властите са евакуирали хората оттам до момента няма убити цивилни. По време на евакуацията обаче е починала жена, родена през 1941 г.

Освен това местни канали в Белгород съобщават за звук от взрив в Белгород и за блокиране на улицата, на която се намира сградата на местната Федерална служба за сигурност (ФСБ). Към момента няма официално потвърждение на тази информация.

Проруският Телеграм канал Сота обаче пише за "прилитане" в сградата на ФСБ.

Украинският канал censor.net, руският Rybar, позовавайки се на свои неназовани източници, и прокремълският Readovka също пишат за експлозия в неизвестен обект в сградата на ФСБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG