Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Брилянтен роман". "Времеубежище" на Георги Господинов спечели наградата "Букър"


Георги Господинов и Анджела Родел на церемонията по връчването на наградите "Букър"
Георги Господинов и Анджела Родел на церемонията по връчването на наградите "Букър"

Романът “Времеубежище” на Георги Господинов спечели международната литературна награда “Букър”. Той си подели отличието с Анджела Родел, която преведе книгата на английски.

Церемонията се проведе в Лондон, а председател на журито беше френската писателка Лейла Слимани.

“Нашият победител, “Времеубежище”, е брилянтен роман, пълен с ирония и меланхолия”, пише Слимани, цитирана на официалния сайт на наградите “Букър”.

“Това е задълбочена работа, която изследва много актуален въпрос: Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов успява чудесно да се справи както с индивидуалните, така и с колективните съдби, и именно този сложен баланс между интимното и универсалното ни убеди и докосна.”

Георги Господинов с английското издание на "Времеубежище"
Георги Господинов с английското издание на "Времеубежище"

В речта си при награждаването Георги Господинов нарече "Времеубежище" едновременно "политическа и човешка книга". Писателят честити 24 май на българите. "Честит празник, честито чудо на езика", каза той.

Наградата в размер от 50 000 паунда се връчва всяка година за роман или разказ, преведен на английски и издаден във Великобритания или Ирландия. Наградата се поделя между автора и преводача.

Наградата "Букър" е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г., а нейни носители през годините са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005 започва да се връчва и международният "Букър" само за книги в превод.

Номинацията за международен "Букър" е поредното признание за Георги Господинов и романа "Времеубежище". "Ню Йоркър", "Гардиън" и "Файненшъл Таймс" го обявиха за една от книгите на 2022 г. За "Времеубежище" Господинов получи и престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и така стана първият писател от Източна Европа с това отличие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG