Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Национален политически заговор". Защо председателят на "Шалом" поиска съд за Татяна Дончева


Александър Оскар по време на шествие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи през 1943 г. София, март, 2023 г.
Александър Оскар по време на шествие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи през 1943 г. София, март, 2023 г.

Председателят на организацията на евреите в България "Шалом" - проф.  Александър Оскар, сезира прокуратурата за "обидни и манипулативни" твърдения на лидера на "Движение 21" (част от "Левицата!") Татяна Дончева. Какво каза тя в ефира на БНТ1 и от какво се почувства оклеветен той?

На известния офталмолог д-р Александър Оскар, който съчетава медицината с активната обществена дейност начело на еврейската организация "Шалом", му се наложи да даде на прокурор и съд известен политик.

Това се случи, след като Татяна Дончева - бивш депутат от БСП, днес лидер на "Движение 21", което е част от новата коалиция "Левицата" с други бивши членове на социалистическата партия, нарече на живо в обществената телевизия евреите в България "оглупели" и "дали фира". По адрес на самия Оскар тя намекна за нерегламентирани отношения с главния прокурор Иван Гешев. Според Дончева той имал връзка с прекратяването на дела срещу Оскар.

Председателят на "Шалом" отвърна, че това са "абсолютни манипулации" и се обърна към прокуратурата да провери дали открива данни за престъпление в твърденията на Дончева.

Освен това той заведе в съда граждански иск срещу нея за парично обезщетение за клевета и още един - в Комисията за защита от дискриминацията. Членове на "Шалом" също подготвят колективен граждански иск.

Политици е недопустимо да използват такъв език, който реално е език на омразата.
Александър Оскар

"Идеята е да се повиши общественото внимание, че политици - особено с претенциите на г-жа Дончева, която е била многократно депутат и зам.-председател на Народното събрание, е недопустимо да използват такъв език, който реално е език на омразата, и да отправят такива внушения", коментира Оскар пред Свободна Европа.

"Търсенето на антисемитизъм в това интервю е да търсиш под вола теле. Въпросът е защо се прави това и какво по-точно притеснява г-н Оскар и тия, които се опитва да насъсква", отвърна Дончева, потърсена за коментар. Според нея "не е тайна, че определен кръг около него са оказвали подкрепа на Гешев в последните години". Тя отказа да каже за кой кръг говори.

А по думите на лекаря "остава отворен резонният въпрос: кой накара г-жа Дончева да отправя подобни обвинения, както и директно да обижда в ефир представителите на еврейската общност в България".

Освен че оглавява "Шалом", проф. Александър Оскар е ръководител на катедрата по офталмология към Медицинския университет в София, началник на клиниката по очни болести в УМБАЛ “Александровска” и бивш член на борда на директорите на болницата.

Какво каза Татяна Дончева

На 16 май в сутрешния блок на БНТ1 Татяна Дончева, която освен политик, е юрист и адвокат, коментира събитията след взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев. Вероятно вземайки повод от информацията, че на мястото е бил израелски експерт, тя произнесе фразата "…дали ще ми навират израелските ционисти на всяко пето изречение и ще смятат, че от това имат някаква международна индулгенция…"

След това тя каза:

Каква форма има благодарността?
Татяна Дончева

"… Когато едните убеждават посолството, че съдебната система трябва да бъде променена, а другите, дето трябва да бъдат променяни, си търсят подводници - като почнем от "Шалом", от шефа на "Шалом" - известния лекар Александър Оскар. Защо не вземете да проверите предишните му дела, каква връзка има Гешев в прекратяването на делата, административните производства? Каква форма има благодарността..."

През смях, Дончева добави, че е "много притеснена, че в България и евреите оглупяха... това вече не е нормална работа, когато и нашите евреи започнаха да дават фира, това е много притеснително".

В края на разговора, тя отново се върна към темата, отбелязвайки, че „като се появи Алексей Петров на трасето, знам, че тука нещо е нечитаво и винаги има евреи“.

Барета, доцент, експерт по тероризъм. Кой е Алексей Петров, който препоръча на Гешев да се оттегли
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:23 0:00

Едва след приключване на интервюто единият от водещите каза, "че не сме използвали негативна конотация по отношение на евреите". Дончева се съгласи с думите:

"Не, не сме използвали, но защо ви го повторих няколко пъти - не може главният прокурор да се яви дори с вратовръзка на републиканската партия (на САЩ), айде няма нужда да вадиш индулгенции..."

Става дума за вратовръзка, с която Гешев се появи, когато даде изявление по повод това, че шестима от Висшия съдебен съвет поискаха отстраняването му. Тогава той скъса оставката си в ефир. Непосредствено преди това се бе завърнал от САЩ, като целта на посещението не е обявявана.

Сигнал до прокуратурата и иск за 26 000 лева

На следващия ден сред интервюто на Дончева д-р Оскар внесе сигнал в Софийската районна прокуратура (СРП). В него той казва, че Дончева неколкократно е внушила на аудиторията, че евреите, включително "Шалом" и конкретно той, са част от "национален политически заговор". Както и че се излагат абсолютно неверни твърдения за връзка между него и главния прокурор.

"Няма и никога не е имало образувани и прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар и това е безспорен и доказуем факт", пише още в сигнала.

По-късно той публикува документ, издаден от Националната следствена служба, че срещу него няма образувани и не се водят наказателни производства.

"Този документ показва само, че в момента срещу него няма дела и нищо повече", коментира в отговор Дончева.

На въпрос за какви дела говори, тя каза само "тази история около Здравната каса", която "би трябвало да минава на някаква проверка в прокуратурата, ами, ако тя е смачкала проверката?".

Дончева говори за случай от края на 2021 г., в навечерието на тогавашните парламентарни избори, когато след сигнал на бивш служител и публикации в медии започна проверка за това, че от ДКЦ "Александровска" са били източвани големи суми пари от НЗОК чрез фиктивни прегледи. Твърдеше се, че един от лекарите, които са извършвали такива, е Оскар, което той отрече. Столичната здравна каса наложи санкция от 134 000 лева на болницата, която обаче миналата година Административен съд - София-град отмени с мотива, че е "незаконосъобразна и необоснована и следва". Инспекторатът на Здравата каса направи проверка на проверката и се оказа, че тя е опорочена и след това НЗОК направи нова проверка, която не потвърди санкцията на столичната каса.

Тогава Оскар написа във Фейсбук: "С това, надявам се, сагата около “източването” на Здравната каса ще приключи. Вярвам, че виновните за тази манипулация ще понесат своята отговорност... Истината, рано или късно излиза наяве".

Това изказване е една безспорно конспиративна теория с антисемитски характер.
Александър Оскар

Сега председателят на "Шалом" добавя в сигнала си до СРП, че особено притеснителни са твърденията на Дончева за Алексей Петров и евреите.

"Това изказване е една безспорно конспиративна теория с антисемитски характер, което крие риск от насаждане сред обществото на крайно негативно отношение към еврейската общност", обръща се председателят на "Шалом" към прокуратурата. По думите му подобни прояви не могат да бъдат пренебрегвани и е необходимо незабавно противодействие.

Той призовава да бъдат предприети необходимите действия за извършване на проверка доколко изложените изказвания на Дончева представляват съставомерно деяние и при наличие на достатъчно данни на извършено престъпление да бъде образувано досъдебно производство.

Тепърва държавното обвинение ще преценява какво да предприеме.

"Все още не съм получила нищо, като го получа, имам едномесечен срок да отговоря в зависимост от съдържанието, дотогава няма да коментирам", каза Дончева.

Няколко дни по-късно Оскар съобщи, че адвокатите му са внесли и иск в Софийския градски съд срещу Дончева за обезщетение в размер на 26 000 лева за причинени неимуществени вреди - уронване на личния и професионален авторитет и достойнство.

Искът започва с нейните думи за нерегламентирани връзки с главния прокурор. Д-р Оскар отбелязва, че единствено е участвал в публични срещи с Иван Гешев във връзка с дейността на "Шалом", каквито е имал и с други ръководители на държавни институции.

"Как е възможно от една страна да правите митинги как трябва Гешев да бъде сменен, а същевременно да му оказвате по всякакъв начин легитимация, да му давате награди, да му осигурявате контакти", отговори Дончева, визирайки "Шалом".

През март Гешев и представители на други институции получиха благодарствени писма на церемония в столичната синагога заради активна роля в недопускането на националистичното шествие "Луковмарш".

Оскар добавя, че твърденията за дела срещу него е "съзнателно разпространена от ответника по иска клевета". А твърденията, че „нашите евреи“ са оглупели и „са почнали да дават фира“, "са обидни и целят публично уронване на професионалния ми авторитет като лекар, преподавател и общественик".

Оскар написа и отворено писмо до БНТ и СЕМ, с което поиска официално извинение и право на отговор. Получи второто – участие в сутрешния блок на телевизията, където за кратко имаше възможност да изрази позицията си.

Във Фейсбук той отвърна и на твърдения от същия ден на издателката Даниела Горчева – че е организирал срещи на главния прокурор с еврейски организации в чужбина.

"Нито аз, нито Организацията на евреите в България “Шалом” е организирала срещи на г-н Иван Гешев в САЩ или Израел", написа Оскар.

Междувременно представителството на Американския еврейски комитет също излезе с позиция, с която подкрепи „Шалом“ и изрази "искрено недоумение и безпокойство във връзка с неприемливите коментари" на Дончева. Според организацията те "несъмнено носят едни от най-опасните характеристики на съвременното лице на антисемитизма - подвеждащи стереотипни твърдения, квалифициращи колективно евреите като група, притежаваща механизми за контрол и влияние".

"Всичко това не е случайно"

"Ясно е, че всичко това, което каза г-жа Дончева, не е случайно, че не е просто лапсус на езика. То е преднамерено и подготвено и е с оглед на позициите, които аз в лично качество и организацията отстояваме вече години наред", коментира още Александър Оскар пред Свободна Европа.

По думите му първо това е пълната подкрепа на "Шалом" за Украйна и осъждане на руската агресия от самото начало на войната.

"Тази тема хич не се харесва на определени политически кръгове и те смятат, включително г-жа Дончева и кръговете, които тя представлява, че ние сме неблагодарните евреи, които подкрепят "нацистите и бандеровците" в Украйна, а не руската армия, която ни е спасила от концлагерите", каза Оскар.

По думите му втората тема, която е много чувствителна, е подкрепата на организацията за Истанбулската конвенция и хората с различна сексуална ориентация, което също "не се харесва от определени политически кръгове".

И не на последно място – ясната позиция по отношение на съдбата на евреите под българско управление през Втората световна война. От "Шалом" се противопоставят на "опитите за пренаписване на историята, в т.ч. приписване на заслугите за спасение на българите евреи от българския народ на хора, които са били проводник на нацистката идеология в България".

Оскар и организацията, която представлява, не са съгласни с тезата, че българският монарх по това време - цар Борис III, е спасил евреите, отбелязват, че тя е опровергана и от „Яд Вашем“ в Йерусалим и Музея на Холокоста в САЩ.

България през Втората световна война

Именно последната позиция изпъкна съвсем ясно като противоречие директно с управляващите държавата. В края на февруари 42-ма историци и интелектуалци отправих призив България да признае своята отговорност за преследването и депортирането на евреи през Втората световна война.

Става дума за 11 343 евреи, живели под българска окупация на територията на днешните Гърция и Северна Македония, които са депортирани към концлагера Треблинка и загиват.

В призива си общественицитете припомниха, че през март се навършват 80 години от два исторически факта с противоположен знак – съхраняването на живота на евреите в предвоенните територии на България през 1943 г., и депортирането на евреите, живели в земите, окупирани от България по време на войната.

"Опитите за вменяване на вина са проява на неуважение към спасените евреи и към моралния подвиг на малка България през Втората световна война", каза президентът Румен Радев, който в деня на възпоменанието участва в шествие, различно от това, организирано от "Шалом" и Столичната община.

Радев отбеляза, че "българската държава и народ" не са допуснали "нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България". Той не спомена изпратените на смърт от Беломорска Тракия и Македония.

Заедно с него в шествието участва почти целият служебен кабинет начело с премиера Гълъб Донев и бившият монарх и министър-председател Симеон Сакскобургготски – син на цар Борис III.

XS
SM
MD
LG