Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пропаганда на войната". Граждани протестираха срещу прожекция на филм в Руския културен център


Протест пред руския културно-информационен център в София срещу прожекция на пропаганден филм за войната в Украйна.
Протест пред руския културно-информационен център в София срещу прожекция на пропаганден филм за войната в Украйна.

В Руския културно-информационен център в София в четвъртък вечерта се състоя прожекция на пропагандния документален филм "Азовстал". В него се разказва за "освобождението" на украинския град Мариупол в "специалната военна операция" на Русия срещу Украйна.

"Това е руска пропаганда", казаха десетки българи и украинци, които се събраха пред сградата по време на прожекцията. Те носеха плакати, на които пишеше "Вън руските империалисти от Украйна" и "Бойкот на руската пропаганда".

Прожекцията предизвика остра реакция на посолството на Украйна в България. То нарече събитието "открита пропаганда на войната, водена от руски дипломати на територията на държава-членка на ЕС и НАТО".

Филмът е на военната кореспондентка на руската държавна телевизия РТ Олга Кирия.

Излъчването на РТ беше забранено на територията на ЕС след началото на войната на Русия срещу Украйна. В официалното съобщение на Съвета на ЕС като мотив за забраната се казва, че това е мярка срещу разпространението на дезинформация и манипулирането на информация, предназначена да дестабилизира държави.

РТ и другите руски канали са използвани за "непрекъснати и съгласувани действия за дезинформация и руска военна пропаганда".

Според версията na РТ украинският пристанищен град Мариупол, който се намира на брега на Азовско море, не е унищожен, а е освободен.

Украинските военни подразделения се оттеглиха на територията на металургическия завод "Азовстал" в града, където се отбраняваха почти месец, до 20 май 2023 г.

Филмът цели да внуши руската версия, че Русия води "операция по денацификация", а не война в Украйна.

От началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна руските окупатори са извършили почти 85 хиляди военни престъпления и други зверства, пише в текста на посолството на Украйна.

"Руснаците убиха повече от 10 хиляди мирни украинци, раниха над 13 500, повредиха или унищожиха почти 100 хиляди обекта на гражданската инфраструктура. Руската армия атакува жилищни райони и критична инфраструктура на Украйна, като систематично нарушава нормите на международното хуманитарно право", се казва в позицията на украинското посолство.

Прожекцията на филма е опит да се оправдае престъплението, агресията и окупацията на украински територии, разрушаването на украинския град-герой Мариупол, унищожаването на металургичния завод "Азовстал", изопачаването на фактите за героичната защита на града, заличаването на убийствата на хиляди украински цивилни от руски военнопрестъпници, се допълва в текста.

Дипломатическото представителство обръща внимание на действията на дипломатическата мисия на Руската федерация в България, която "системно разпространява военна пропаганда и идеологията на рашизма".

Адвокат Владимир Дончев, бивш депутат и председател на вътрешната парламентарна комисия, написа във фейсбук профила си, че е сезирал на 24 май министерствата на вътрешните и външните работи да спрат прожекцията, която нарича "нагла провокация". Реакция от институции няма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG