Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие


Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие на 25 май 2023 г.
Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие на 25 май 2023 г.

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, съобщи БТА.

С предложения законопроект от Корнелия Нинова от БСП и група народни представители се цели да се даде бърза и ефективна защита, помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие или хора в риск.

Промените предвиждат разширяване на кръга на хората, пострадали от домашно насилие, както и мерките за защитата им.

Създава се национален орган за координация, мониторинг и оценка на политиките и мерките за предотвратяване на домашното насилие. Предвижда се и създаване и поддържане на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

Обяснено. Какво предлагат партиите срещу домашното насилие
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Със законопроекта на Бойко Борисов от ГЕРБ и група народни представители се предлага разширяване на предметния обхват на закона и се увеличават мерките за защита.

С промените се предлага дефиниране на формите на насилие и разширяване на кръга на хората, пострадали от домашно насилие, които да могат да търсят защита по реда на този закон.

Улеснява се и достъпът до правосъдие, като се предвижда молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита да бъде препратена до съответния съд в срок до 24 часа от направеното искане на пострадалия.

Внесеният от Цветан Предов и група народни представители от "Има такъв народ" законопроект за защита от домашно насилие не беше приет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG