Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия нанесе серия от въздушни удари по Киев за втори път в рамките на един ден


Пожарникари на мястото, където са паднали някои от отломките от руски ракети в Киев, 29 май 2023 г.
Пожарникари на мястото, където са паднали някои от отломките от руски ракети в Киев, 29 май 2023 г.

Русия нанесе втора серия въздушни удари срещу Киев в рамките на един ден, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа в понеделник. Украинските сили за противовъздушна отбрана (ПВО) са свалили всички ракети, изстреляни от руската армия през деня, каза главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний.

Информацията за новите удари идва, след като няколко часа по-рано Киевската градска военна администрация съобщи, че украинската ПВО е свалила над 40 руски ракети и дронове, изстреляни срещу Киев през нощта в неделя срещу понеделник.

Докато атаката през нощта е била комбинирана - с с ирански дронове "Шахед" и крилати ракети Х-101/555, в по-късните часове през деня Русия е използвала балистични ракети "Искандер", каза Залужний.

"Взривовете могат да се видят в небето от няколко места в града, включително центъра на Киев", каза кореспондент на Радио Свободна Европа в украинската столица.

"Експлозиите задействаха автомобилни аларми в целия град и можеха да се чуят силни гърмежи, [вероятно] от ракети, свалени от противовъздушната отбрана", добави той.

Очевидци казаха, че са чули най-малко 10 експлозии в Киев, докато небето над града се е изпълнило с дим от взривовете. Междувременно властите съобщиха, че отломки от свалените руски ракети са паднали в няколко района на Киев и са ранили най-малко един човек.

По-рано кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че през нощта в няколко района на украинската столица са избухнали пожари след падането на отломки от свалените от ПВО ракети от първата серия руски въздушни удари. Не се съобщава за убити или ранени.

"С тези постоянни атаки врагът иска да държи цивилните в дълбоко психологическо напрежение", каза ръководителят на Киевската военна администрация Серхий Попко.

Новите масирани руски атаки идват по-малко от денонощие след като Русия атакува Киев с най-голямото нападение с дронове от началото на войната. Тогава руските сили изстреляха 59 дрона срещу Украйна, като украинската ПВО свали 58 от тях по данни на властите. Двама души бяха убити при нападението.

Във вечерното си обръщение в неделя срещу понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски похвали силите за ПВО на страната и ги определи като герои. По думите му руското ръководство ще падне след поражение във войната на Кремъл срещу Украйна, а оръжия като използваните при атаката дронове "Шахед" няма да спасят руските управници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG