Връзки за достъпност

Извънредни новини

България окончателно отказа убежище на руснака Александър Стоцки, който протестира срещу войната


Александър Стоцки, каза, че не иска да се връща в Русия, защото ще го пратят на фронта, а той не иска да убива хора
Александър Стоцки, каза, че не иска да се връща в Русия, защото ще го пратят на фронта, а той не иска да убива хора

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа политическо убежище в България на руснака Александър Стоцки, който бяга от Русия веднага след началото на войната срещу Украйна.

27-годишният руснак, който е бил наблюдател на изборите в щаба на московски опозиционни политици и поддръжник на платформата "Умно гласуване" на Алексей Навални, пристига в София на 25 февруари 2022 г. с последния директен полет от Москва с едногодишна виза.

Когато пристига в България, едно от първите неща, които Стоцки прави, е да отиде пред руското посолство в София с надпис “Спрете войната”. След това участва в протести срещу военната агресия, водена от неговата страна, и иска убежище от страх, че там ще бъде репресиран или пратен на фронта. Междувременно властите в Русия го мобилизираха.

Това е третото решение на българска институция, която му отказва закрила - първо Държавната агенция за бежанците (ДАБ), а след това и Административният съд София-град постановиха, че няма опасност за него в родината му. От ДАБ дори прецениха, че "че вероятността да е бил призован за мобилизация за предстоящата "военна операция" в Украйна е несъществена", въпреки получената призовка.

Сега и състав на ВАС с председател Румяна Борисова потвърждава тези решения.

"Няма основание да бъде прието, че официалните власти в Руската федерация предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволството от политиката на президента", пише в съдебното решение.

Според магистратите "не са установени сериозни и потвърдени основания да се счита, че единствено на основание присъствието си на територията на държавата си по произход - Руска федерация, жалбоподателят би бил изправен пред реален риск да стане обект на заплаха". А "от изложената бежанска история на жалбоподателя не се установява срещу него да е било осъществено преследване".

Съдът отбелязва, че досега "по самите твърдения на чужденеца не е имал проблеми с официалните власти и с полицията; не е имал етнически и религиозни проблеми, не е задържан, арестуван, съден или осъждан, заплашван, не му е оказвано физическо насилие".

През март 2022 обаче Стоцки каза пред БНР:

"Ако сега бях в Москва, има два сценария за мен - първо - най-вероятно щях да бъда привикан за отбиване на военна служба, вторият сценарий - по повод моята политическа позиция против войната, война предизвикана от агресора Путин, представям си какво би ми се случило...".

Сега Стоцки и адвокатът му подготвят нова молба за убежище, която ще подадат до Държавната агенция за бежанците.

Докато течеше процедурата, се проведоха няколко протеста с призив към българските власти да бъде осигурено убежище на Стоцки. След решението на ВАС, което не подлежи на обжалване, последваха множество коментари на възмущение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG