Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мъртви души". Демерджиев сезира прокуратурата заради парите за украински бежанци при кабинета "Петков"


Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че в понеделник е внесъл сигнал в прокуратурата, свързан с помощите за украинските бежанци.

Пред журналисти в парламента той каза, че докато е ръководел Националния оперативен щаб е направило впечатление обстоятелството, че за период от 5 месеца предходния редовен кабинет са похарчени 150 млн. лв., а за същия период служебният дал 43 млн. лв.

Последното редовно правителство беше това на "Продължаваме промяната", оглавявано от Кирил Петков. Демерджиев отбеляза, че в началото на започването на изплащане на помощи за бежанците през март 2022 г. за това отговаряше именно редовният кабинет и дори имаше вицепремиер, ресорен за тази дейност. Това беше Калина Константинова.

Министърът обаче не коментира факта, че тогава в България пристигнаха много повече украинци, бягащи от войната, която Русия започна, отколкото при управлението на служебния кабинет.

По думите на Демерджиев подозренията предизвикали проверка, която е извършена в Министерството на туризма, правило плащанията.

„Най-вероятно са финансирани „мъртви души“ – хора, които само по документи са били настанявани в хотели. Целта е да се придобият средства, но за какво се влагат на този етап не мога да кажа“, уточни той.

Освен това, по думите му, над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, посочени като лица за контакт на 42 дружества.

„Това най-малкото е странно и поражда много въпроси. Ще направим необходимото да се отговори на тези въпроси“, добави министърът.

Той съобщи още, че наред с това над 93 млн. лв. са изплатени по протоколи, в които не е ясно идентифицирано кой е подпомогнат, както и броят на подпомогнатите лица.

Според него са констатирани редица пропуски и нарушения, включително и на изисквания на нормативни актове, "които са създавали опасност да се върнат европейски средства, с които е финансиран този процес“.

Демерджиев изрази очакване прокуратурата да разгледа сигнала заедно с всички останали сигнали, които държавното обвинение получава.

"Мъртви души" няма и не е имало"

Малко по-късно Калина Константинова отговори на обвиненията с публикация във Фейсбук с думите, че са "абсолютно несъстоятелни".

Тя отбеляза, че мащабът на бежанската вълна е бил "непредвидим и невиждан за модерната българската история", че "нито 1 лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци" и че "всички средства са по линия на ЕК и са съгласувани с нея".

"Разбира се, че парите, които нашият кабинет е плащал за 5 месеца помощ на хората, бягащи от война, са много повече от тези, които е платил служебният кабинет след отминаване на бежанската вълна", допълни тя.

Константинова припомни, че програмата започна с 40 лв. на ден в зимния период, а през пролетта когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше вече между 10 и 15 лева на ден. "Сами може да сметнете разликата от 30 лв. на ден, умножена по стотици хиляди", написа още бившият вицепремиер.

Тя беше категорична, че „мъртви души“ няма и не е имало" и че е имало синхронизиране на системите на МВР и Министерството на туризма, така че да няма възможност за дублирани настанявания.

"Ако г-н Демерджиев наистина смята, че има нарушения, то нека провери собствените си служители", призова Константинова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG