Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО ще изпрати още 700 военни в Косово след сблъсъците при протести


Войник от многонационалните сили на НАТО в Северно Косово - КФОР (KFOR) в района на кметството в Звечан
Войник от многонационалните сили на НАТО в Северно Косово - КФОР (KFOR) в района на кметството в Звечан

НАТО ще разположи още 700 военнослужещи в Косово, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг във вторник. Новината идва ден след като 30 войници на НАТО и 52 протестиращи бяха ранени при сблъсъци между сръбски протестиращи, които настояват за оставката на етнически албански кметове.

В допълнение към разполагането на 700 в Косово, НАТО ще постави в състояние на повишена готовност допълнителен батальон, който също да може да бъде разположен при необходимост,

“Силите на НАТО ще предприемат всички необходими мерки за поддържане на безопасна и сигурна среда за всички граждани на Косово”, каза Столтенберг на пресконференция в Осло, цитиран от световните агенции.

Генералният секретар на НАТО осъди насилието в Косово от последните дни и каза, че “подобни атаки са неприемливи и трябва да спрат”.

Около 30 военнослужещи на многонационалните сили на НАТО в Северно Косово - КФОР (KFOR), бяха ранени при сблъсъци на 29 май със сръбски протестиращи, които настояват за оставката на етнически албански кметове.

Войските на КФОР опитаха да разпръснат демонстрантите, които пренебрегнаха предупрежденията да се отдалечат от общинското управление в град Звечан. Войници на НАТО образуваха кордон около две други кметства - Лепосавич и Зубин Поток.

Звечан, град с население около 16 500 души, е една от трите горещи точки в Северно Косово, където властите от Прищина се опитаха да назначат етнически албански кметове след бойкот на изборите. Това предизвикаха гнева на местните етнически сръбски общности и съседна Сърбия.

Посланикът на САЩ в Прищина Джефри Ховениър каза, че решението на властите в Косово да назначат албански кметове на трите града има отрицателен ефект върху репутацията на Косово и върху опитите да се нормализират отношенията между Сърбия и Косово.

Ховениър каза, че САЩ имат две искания към властите в Косово - да не изискват от тримата кметове да работят от кметствата и да оттеглят местните полицейски служители от районите около сградите на общините.

Албанци, сърби и натовски войници. Защо има напрежение в Косово
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG