Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия губи инициативата на фронта. Атаките срещу Бахмут намаляват


Украински танк в района на Бахмут. Снимката е от 12 май 2023 г.
Украински танк в района на Бахмут. Снимката е от 12 май 2023 г.

Руските сили губят инициативата на фронта в Украйна и вместо да напредват в изпълнението на собствените си военни цели, се отбраняват от украинската армия. Това се казва в бюлетина за войната в Украйна на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, който се базира на разузнавателна информация и се публикува ежедневно.

В същото време Украйна съобщи, че руските атаки в района на Бахмут намаляват, но силите на Москва продължават артилерийския обстрел срещу украински позиции.

Лондон и Киев съобщават, че руските сили изглежда правят опит да се прегрупират в района на Бахмут. Според британското военно разузнаване изпращането на хора към града в Донецка област, който от месеци е епицентър на атаките, става за сметка на опита на руската армия да се подготви за очакваното украинско контранастъпление.

“Руските командири вероятно се опитват да съберат резервни сили и да ги позиционират там, където очакват да има украинска контраатака”, се посочва в бюлетина на Лондон от 31 май. “Това усилие вероятно е подкопано от това, че свободните сили са изпращани да попълват празнини във фронта около Бахмут.”

Британското Министерство на отбраната посочва също, че Русия губи инициативата на фронта от началото на май.

В същия месец силите на Москва са осъществили въздушни атаки срещу цели във вътрешността на Украйна в 20 поредни нощи. Тези въздушни удари обаче “не постигат големи успехи в това да неутрализират подобрената противовъздушна защита на Украйна и да унищожат украинските сили за [подготвяната] контраатака”.

Генералният щаб на украинската армия съобщи в сряда, че са отблъснати 22 руски атаки. Те са в района на град Купянск в Харковска област.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщи, че атаките в района на Бахмут в Донецка област намаляват. По думите ѝ силите на Москва не извършват сухопътни нападения в района на града и вероятно се прегрупират.

Преди седмица основателят на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин каза, че изтегля наемниците си от опустошения град и го предава на редовната руска армия. Неговите сили ръководеха опитите той да бъде превзет, но през последните месеци той няколко пъти заплаши да ги изтегли заради разногласия с руското командване.

Пригожин твърди, че Бахмут е превзет от руските сили, но Украйна отрича това твърдение като посочва, че нейните сили държат позиции в северната и южната част на града.

Руските артилерийски обстрели и въздушни удари по украинските позиция в района на Бахмут продължават.

"Фурия". Нощен дрон разкрива руски позиции в битката за Бахмут
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG