Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кралицата на алтернативния рок Аланис Морисет


Аланис Морисет
Аланис Морисет

Тя е канадка, която успява първо САЩ, а после и в целия свят. Определяна е като "кралицата на алтернативния рок". Тя е културна икона в края на 90-те. Влизала е и в ролята на Бог. Аланис Морисет, която в четвъртък навърши 49 години, е Човек на деня на Свободна Европа.

„Казваш, че Бог е жена?“

„Някога съмнявала ли си се?“

„Винаги е наричан „той“

„Хората, които държат писалките, добавиха своята перспектива. Всички бяха мъже и така „тя“, стана той“

Този диалог е част от сатиричния филм „Догма“ от 1999 г. на Кевин Смит. В целия филм героите търсят Бог и говорят за него, но той се появява едва в края. И тогава „той“, става „тя“. Ролята на Бог е на една от най-известните изпълнителки на 90-те – Аланис Морисет.

В четвъртък певицата навърши 49 години. През 90-те тя се превръща в една от глобалните културни икони. Това се случва, когато тя е на 21 години. Уникалният ѝ глас пробива в музикалните класации, наскоро завладяни от хип-хопа и от вече утвърдени изпълнители.

Аланис е родена през 1974 в столицата на Канада Отава. Родителите ѝ са учителка и гимназиален директор с френски, ирландски, унгарски и еврейски корени. Те преподават във военно училище и това налага на семейството често да се мести, понякога дори и в Европа.

Още на шест години Аланис започва да свири на пиано, а по-късно се захваща и с танцуване. Първата си собствена песен композира още когато няма навършени 10 години.

Гласът ѝ беше много силен и беше удивително, че записите ѝ включваха оригинални парчета, написани от нея на тази възраст

„Звучеше много обещаващо. Гласът ѝ беше много силен и беше удивително, че записите ѝ включваха оригинални парчета, написани от нея на тази възраст“, казва един от първите продуценти, които чуват какво може младата изпълнителка. Той обаче не я превръща в своя изпълнителка и това се оказва грешка.

В края на 80-те тя прави първите си записи с канадския изпълнител и продуцент Лесли Хоу. През 1991 г. се появява и първият ѝ албум, който носи името „Аланис“, а година по-късно излиза и вторият „Сега е времето“ (Now is the time).

След като завършва гимназия, се мести в Торонто, а по-късно в Лос Анджелис. В този период започва да работи с Глен Балард. Общата им работа води до излизането на Jagged Little Pill“. Албумът става най-известният и продаван на Аланис, както и един от най-продаваните изобщо през 90-те.

Пътят към превръщането ѝ в културна икона започва, когато една от най-популярните странции в Лос Анджелис започва да пуска един от хитовете от албума - „You oughta know“. В него участие имат и басистът Флий и китаристът Дейв Наваро от „Ред хот чили пепърс“.

В песента се пее за раздялата, както и за гнева и мъката, която тя поражда. Заради личния елемент в песента много меломани бързо започват да се припознават в текста на парчето и да го възприемат като най-добрия израз на собствените си емоции.

Никой обаче не подозира, че само месеци по-късно ще се появи и „Ironic“. Песента е най-големият хит в цялата кариера на певицата. Тя оглавява музикалните класации на няколко континента в продължение на месеци.

Jagged Little Pillсе продава в над 33 млн. копия и се превръща завинаги в една от дефинициите за алтернативен рок. Той печели и „Грами“ за албум на годината, а списание Ролинг Стоун го помества в класацията си за 500-те най-велики албума.

Аланис издава още 7 албума, последният от които излезе през 2022 г. Общо в кариерата си тя печели 7 пъти „Грами“, два „Златни глобуса“ и е определяна за „кралицата на алтернативния рок“.

Зад блясъка на успехите на сцената прозират и травми. Дълги години Морисет се бори с хронична депресия. Тя има и множество хранителни разстройства. В поредица на HBO, посветена на живота ѝ, тя признава, че като непълнолетна е била и жертва на сексуално насилие.

Отне ми години на терапия, за да мога да призная пред себе си, че съм жертва на насилие

„Отне ми години на терапия, за да мога да призная пред себе си, че съм жертва на насилие. Доскоро си казвах, че е станало с мое съгласие, но сега си мисля - хей, ти си била само на 15 г., това няма как да е нормален секс. Това е педофилия. Това е чисто изнасилване“, казва певицата.

През 2017 г. бившият ѝ бизнес мениджър беше осъден на шест години затвор, след като се оказа, че в продължение на десетилетия е присвоил от нея близо 7 милиона долара.

Въпреки всички неприятности Аланис не спира да пише текстове, в които описва сблъсъците в личния ѝ живот. Тя започва свой собствен подкаст, в който обсъжда психологически разстройства, връзките, изкуството като терапия. За кратко има своя колонка в Гардиън.

В интервюта тя споделя и за големите проблеми, които има със следродилна депресия. През годините дарява и оглавява кампании, които целят да помогнат на майките с подобни проблеми.

През 2018 г. тя превърна „Jagged Little Pill“ в мюзикъл на Бродуей. Спектакълът получава 15 номинации за „Тони“, включително и за най-добър мюзикъл.

„Най-голямото ми постижение е, че винаги съм писала текстове, които са моменти от моя живот. Никога не бих се повтаряла заради продажбите или за да задоволя други хора“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG