Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възмутителен акт". Западът осъди разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка"


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Пробивът в язовир “Нова Каховка”, който предизвика наводнение по поречието на Днепър и провокира евакуацията на населени места, е “възмутителен акт, който още веднъж показва бруталността на руската война в Украйна”. Това написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Туитър във вторник.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за пробива в язовирната стена. Руската агенция РИА Новости цитира назначения от Русия кмет на Нова Каховка, според когото съоръжението е било поразено от украински обстрел. Украинските власти пък заявиха, че пробивът е причинен от взрив, за който са отговорни руските окупатори.

“Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир “Нова Каховка”, написа в Туитър и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. „Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита.“

Мишел добави, че ще предложи на предстоящата в края на юни в Брюксел среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на ЕС на наводнените райони в Южна Украйна да бъде отпусната европейска помощ.

Британският министър на външните работи, Общността на нациите и развитието Джеймс Клевърли коментира, че е твърде рано да се даде значима оценка на подробностите около разрушаването на язовир в Южна Украйна, но по думите му това е станало само заради нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

“Ще продължим да оценяваме развитието на положението, но най-доброто нещо, което Русия може да направи сега, е незабавно да изтегли войските си”, каза той.

Разрушаването на язовирната стена е опит на Москва да “вдигне залога” в пълномащабното си нахлуване и да разпали страхове за ядрена катастрофа, написа в Телеграм Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Язовир “Нова Каховка” в контролираната от руските сили част на Херсонска област. Той беше превзет от руските сили в началото на руската инвазия в Украйна. Чрез него се снабдява с вода незаконно анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров.

Взривената стена на язовир "Нова Каховка" застрашава десетки хиляди
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG