Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не разбрах какъв е смисълът на този акт". Гълъб Донев уволни служебните зам.-министри


Гълъб Донев (вдясно) символично предава властта в Министерския съвет на наследника си Николай Денков.
Гълъб Донев (вдясно) символично предава властта в Министерския съвет на наследника си Николай Денков.

Служебният премиер Гълъб Донев уволни заместник-министрите от кабинета си със заповед, подписана в последния му работен ден на този пост. Във вторник беше избрано правителството на Николай Денков с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС.

Последва церемония по предаването на властта в Гранитната зала на Министерския съвет, на която новият премиер изрази недоумението си от решението на своя служебен предшественик.

“Не разбрах какъв е смисълът на този акт да бъдат освободени всички заместник-министри с едно или две изключения днес, което очевидно създава проблем за работата на новия кабинет и очевидно не помага да имаме приемственост както по приоритети, така и по отношение на ежедневните дейности, с които всеки министър ще трябва да се справи през следващия период”, каза Денков.

Той добави, че “няма нищо по-нормално” от това парламентът да избере редовно правителство. През последните 10 месеца страната се управляваше от служебна власт.

Кой кой е в кабинета "Денков"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

“Изненадан съм защо през последните дни това може да бъде проблем, както за някои от партиите, но и също за някои институции, каквато беше президентската”, коментира Денков.

Президентът Румен Радев напусна парламента преди клетвата на новото правителство, а при връчването на втория мандат на ПП-ДБ дори призова коалицията да му го върне неизпълнен. Това провокира два масови протеста срещу държавния глава в София.

Николай Денков изрази надежда във вторник, че служебните министри ще предадат на редовните си наследници наличната при тях информация за актуалното състояние на министерствата.

“За един министър, който встъпва, успехите са важни, но много по-важни са проблемите, които стоят във всяко едно министерство и е нормално да има проблеми”, каза новият премиер, призовавайки “да им обърнете внимание и на тях, защото след една-две седмици, един месец, ако се окаже, че нещо не е свършено, няма да има значение кой е виновен”.

Досегашният служебен премиер Гълъб Донев пък похвали колегите си, че са се справили в ситуация, в която държавата е била поставена “на пауза”, а кризите са следвали една след друга.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG