Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски посети наводнените от "Нова Каховка" райони. Обстрели и мини затрудняват евакуацията


Президентът на Украйна Володимир Зеленски в засегнати от наводненията райони на Херсонска област
Президентът на Украйна Володимир Зеленски в засегнати от наводненията райони на Херсонска област

Украинският президент Володимир Зеленски посети наводнените след разрушаването на стената на язовир “Нова Каховка” райони в Херсонска област, съобщиха световните агенции. Той обсъди с местните власти евакуацията на хората от засегнатите населени места, която е затруднена от руския обстрел и опасността от мини, които плуват във водата и застрашават цивилните и спасителите.

“Обсъдени бяха много важни въпроси: оперативната обстановка в района в резултат от бедствието, евакуацията на гражданите от зони на потенциални наводнения, справяне с последствията от извънредната ситуация, причинена от експлозията, организиране на подкрепа за наводнените райони”, написа Зеленски в Телеграм.

Стената на язовир “Нова Каховка” в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна беше разрушена във вторник. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за пробиването на язовирната стена, което предизвика големи наводнения както в украинските територии, така и в окупирани от Русия райони от Украйна.

Областният управител на Херсонска област Олександър Прокудин съобщи в четвъртък, че около 600 квадратни километра от областта са под вода. По думите му по-голяма част от наводнените райони са в окупирания от руската армия ляв бряг на река Днепър.

“Тази сутрин средното ниво на водата е 5,61 метра”, каза Прокудин. “Около 600 квадратни километра са под вода, от които 32% са в контролирания от Украйна десен бряг, а 68% са в контролирания от Русия ляв бряг.”

По думите му към 6 часа сутринта местно време около 2000 души са били евакуирани от застрашените райони, като по-голяма част - 1495 - са изведени от район Корабел да град Херсон.

Общата територия на Херсонска област е 28 461 квадратни километра.

Докато евакуацията продължава, руските сили обстрелват Херсон и околностите от отсрещния бряг на река Днепър, каза Наталия Хуменюк, говорителка на силите за отбрана в южната част на Украйна.

“Заради продължаващото покачване на нивото на водата, врагът беше принуден да се отдръпне на 5-15 километра от своите предишни позиции и обстрелът не е толкова интензивен сега, но Бреславски окръг [източно от Херсон] продължава да бъде подложен на обстрел”, каза Хуменюк. Твърденията ѝ не могат да бъдат независимо проверени.

Украинският президент Володимир Зеленски също каза пред германски и американски медии, че руски войници стрелят от разстояние, докато опитите за евакуация продължават. По думите му “ситуацията в окупираната част от Херсонска област е напълно катастрофална”.

“Окупатирите просто изоставиха хората в тези ужасни условия”, каза Зеленски. “Без помощ, без вода, на покривите в наводнените населени места.”

Зеленски добави, че украинските спешни служби успяват да осъществяват спасителни операции само в районите под контрола на Украйна.

В окупираните от руската армия райони са наводнени 14 000 къщи, а 4300 души са евакуирани, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

Международният комитет на Червения кръст предупреди, че наводненията ще имат “катастрофален ефект” върху опитите да се обезвредят противопехотните мини, заложени в засегнатите региони след началото на руската военна инвазия.

“Знаехме каква е опасността. Сега вече не знаем. Всичко, което знаем, е, че те са някъде по течението”, каза Ерик Толефсен, началник на отдела за оръжията в Международния комитет на Червения кръст.

По думите му разместените и носени от водата мини може да представляват сериозна опасност за цивилните и за спасителите.

Стената на язовир “Нова Каховка” е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа “Каховка”. Язовирът е ключово важен за снабдяването с вода на Кримския полуостров, незаконно анексиран от Русия през 2014 г., както и на атомната електроцентрала “Запорожие”, която също е под руски контрол.

Международната агенция за атомната енергия (МААЕ) съобщи в сряда, че няма “непосредствен риск за ядрената безопасност” на централата.

Разрушаването на стената на язовир “Нова Каховка” идва на фона на очакваната украинска офанзива, която цели да върне под украински контрол окупираните от руската армия територии на Украйна.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за пробиването на язовирната стена.

Kакви са опасностите след взрива на язовир "Нова Каховка" в Украйна?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG