Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Историческа победа". Проевропейска партия печели изборите в Черна гора


Водачът на листата Милойко Спаич (в средата) празнува победата на формацията, която е създадена преди по-малко от година
Водачът на листата Милойко Спаич (в средата) празнува победата на формацията, която е създадена преди по-малко от година

Проевропейското движение "Европа сега" печели най-голяма подкрепа на предсрочните парламентарни избори в Черна гора, но ще трябва да търси коалиционни партньори за стабилно управление.

Новосформираната партия получава 25,6% от гласувалите на вота в неделя при обработени 99% от резултатите, показват предварителните данни на неправителствената организация Център за мониторинг и проучване (ЦеМИ), съобщи БТА.

На второ място е Демократичната партия на социалистите (ДПС) с 23,8%. Неин лидер доскоро беше бившият президент Мило Джуканович, който беше в управлението на страната около 30 години. Той се оттегли от лидерския пост, след като през април загуби балотажа на президентските избори от другия лидер на „Европа сега“ – настоящият президент Яков Милатович.

Тези избори са решаващи за преодоляване на политическата криза в Черна гора и продължаването ѝ по пътя на евроинтеграция. Адриатическата държава с население от около 620 000 души е член на НАТО от 2017 година и има статут на кандидат за ЕС от 2010 година. Черна гора бе напреднала най-много от държавите в региона в процеса, но миналата година две правителства бяха свалени с вот на недоверие, а споразумение за трето не бе постигнато.

Водачът на листата и един от основателите на “Европа сега” - Милойко Спаич, каза, че резултатът на изборите е "историческа победа".

"Мисля, че в Европа не се е случвало извънпарламентарна партия, която съществува от август миналата година, т.е. десет месеца, да победи на избори", добави той на пресконференция в Подгорица.

“Европа сега”, която подкрепя по-тесни връзки със Сърбия, обаче няма да може да формира самостоятелно правителство. Спаич коментира, че формацията би търсила партньори, които споделят нейните ценностите и със сигурност ще формира проевропейски кабинет.

Той изключи коалиция с ДПС, която управлява страната от 1990 до 2020, както и с движението УРА на настоящия премиер Дритан Абазович. УРА се яви на изборите в коалиция с Демократите на бившия председател на парламента Алекса Бечич. Коалицията печели 12,3%.

Преди тях се нарежда коалицията “За бъдещето на Черна гора” с подкрепа от 14,8%. Формацията е съставена от две партии, част от разпадналия се през май проруски и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето на правителство след изборите през 2020 година.

Избирателната активност в страната беше 56,6% – най-ниската от излизането на Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 г. Държавната избирателна комисия ще обяви окончателните резултати през следващите дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG