Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО започна най-голямото въздушно учение в историята си. Гражданските полети над Европа ще бъдат засегнати


Германия e домакин и логистичен център на маневрите, които ще продължат две седмици
Германия e домакин и логистичен център на маневрите, които ще продължат две седмици

Най-голямото военновъздушно учение на НАТО от създаването му през 1949 година започна в понеделник сутринта в германското въздушно пространство.

Ръководеното от германските отбранителни сили Бундесвер учение „Въздушен страж 2023“ (Air Defender 23) ще продължи до 22 юни и целта му е да се отработи отблъскването на атака на агресор от изток. Въпреки че маневрите се провеждат на фона на война, която Русия води в кандидатка за членство в НАТО Украйна, от ВВС на Германия съобщиха, че идеята датира още от 2018 г. и оттогава тече подготовка.

"Правим всичко възможно, за да сме сигурни, че няма да има ескалация с Русия", каза експертът от военновъздушните сили Инго Герхарц, цитиран от ДПА. Той даде пример, като уточни, че "няма да има никакви полети в посока Калининград".

В учението ще участват около 10 000 войници и 250 самолета от 25 държави, които ще бъдат разположени в шест военни бази. Само САЩ изпращат 100 самолета през Атлантическия океан.

Германски самолет ECR Tornado излита по време на учението от военното летище Ягел
Германски самолет ECR Tornado излита по време на учението от военното летище Ягел

Във въздуха участниците ще тренират в кризисни ситуации в три летателни зони: над Северна Германия и Северно море, части от Източна Германия и Балтийско море и малка ивица на Южна Германия. Тези зони ще бъдат последователно затваряни за граждански самолети всеки ден (без 17-и и 18-и юни, събота и неделя )за няколко часа, което ще предизвика затруднения с полетите.

„Приблизително 800 полета ще бъдат пренасочвани дневно в резултат на учението и свързаните с него мерки“, съобщиха от Евроконтрол. Маршрутите на около 300 от тях ще бъдат удължени със средно 110 км, което съответства на около 7 минути полетно време. Това се случва в момент на летни ваканции, в който въздушният трафик в Европа е най-натоварен от преди COVID пандемията.

Два военни самолета Airbus A400M на германските въоръжени сили се приближават към във военновъздушната база във Вунсторф, Северна Германия
Два военни самолета Airbus A400M на германските въоръжени сили се приближават към във военновъздушната база във Вунсторф, Северна Германия

"НАТО иска да изпрати политическо послание за възпиране със своето учение", коментира пред Дойче Веле Торбен Арнолд от Германския институт за международни въпроси и въпроси на сигурността. - „Това е ясен сигнал, като казва, че въпреки че въздушно пространство е изключително натоварено, те са готови да заявят: „Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО“.

Обявената цел на учението е „оптимизиране и разширяване на сътрудничеството между участващите нации“, с маневри по „сценарий за помощ по член 5 на НАТО“. Той гласи: „Ако съюзник от НАТО е жертва на въоръжено нападение, всеки друг член на алианса ще разглежда този акт на насилие като въоръжено нападение срещу всички членове и ще предприеме действията, които смята за необходими, за да помогнете на нападнатия съюзник".

Затова според военни експерти учението, освен тренировъчна стойност, цели да покаже на Кремъл какво би се случило, ако например Русия нападне една или повече от балтийските републики, с които граничи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG