Връзки за достъпност

Извънредни новини

Замърсяването от "Нова Каховка" е в Черно море. Има ли риск за бреговете на България


Сателитно изображение, което показва петно със замърсяване в Черно море в района на Одеса
Сателитно изображение, което показва петно със замърсяване в Черно море в района на Одеса

Замърсяването вследствие на пробиването на язовир "Нова Каховка" е достигнало Черно море. Това съобщиха за Свободна Европа от Института по океанология към Българската академия на науките (БАН).

Засега няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие. Министерство на околната среда и Институтът по океанология следят движението на замърсените води, които вече са в Черно море.

До момента замърсяването се разпространява близо до украинския бряг.

"Има тенденция това замърсяване да се разпространява близо до украинския бряг. В момента се наблюдава разпространение до Черноморск (Иличовск) [град югозападно от Одеса]. Силни ветрове в момента притискат замърсяванията към брега", каза директорът на Института по океанология към БАН доц. Николай Вълчев.

По думите му по този начин много трудно и бавно замърсяванията ще стигнат от българския бряг.

"Проблем би било, ако замърсяването влезе в основното черноморско течение, което е струйно и обхваща цялото Черно море", каза доц. Вълчев пред Свободна Европа. Той добави, че това е малко вероятно към момента.

Разпространение на замърсяването в периода 8-10 юни
Разпространение на замърсяването в периода 8-10 юни

Стената на язовир "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна беше разрушена на 6 юни. Все още няма достоверни данни за причините това да се случи.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за пробиването на язовирната стена, което предизвика големи наводнения както в украинските територии, така и в окупирани от Русия райони от Украйна.

Резултатите от разлива са десетки наводнени населени места, загинали хора и животни. Разливът предизвика екокатастрофа по поречието на Днепър, а част от замърсените води вече са в Черно море.

Ще стигне ли замърсяване до България

Последните сателитни снимки показват, че около делтата на Днепър в Черно море се оформила т.нар. циркулационна клетка.

"Това е едно завихряне на водите по часовниковата стрелка, което ги затваря и това ги задържаше в Одеския залив“, каза доц. Вълчев

"Прогнозата е, че тази клетка ще се разпадне и ще има пренос на североизток“, добави той.

По думите му т.нар. петно ще продължи да се спуска покрай брега в посока Румъния и България, но много бавно, а концентрацията на замърсяванията ще намалява.

От Института не могат да направят прогноза кога и какво количество замърсяване ще достигне до българския бряг. Причината е, че българските власти не разполагат с първоначалната информация.

"То [замърсяването] не се разпространява в права линия. Ако продължи да бъде захванато към брега, процесът на разпространение ще бъде много бавен. Няма как да се каже със сигурност кога ще дойде", каза доц. Вълчев.

По думите му замърсяването ще "продължи да се спуска, но колкото повече се разпространява и се смесва [с морската вода], концентрацията на замърсителите намалява".

Какво има във водата и опасно ли е

Все още няма данни какви са замърсяванията и в какви концентрации.

"До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий", казаха за Свободна Европа от Министерството на околната среда и водите.

От там съобщиха, че засега е установено замърсяване единствено в района на Одеса. Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова.

Язовир "Нова Каховка" се намира над град Херсон по поречието на река Днепър край градчето Нова Каховка, което се намира под руска окупация.

Пробиването на язовирната стена става около 6 месеца, след като Украйна си върна част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър, включително град Херсон. Инцидентът идва на фона на очакваната контраофанзива срещу руските сили, която може да промени хода на войната.

Опасенията са, че скъсването на стената на язовир "Нова Каховка" ще бъде една от най-големите екологични и промишлени катастрофи в Европа от десетилетия насам.

Kакви са опасностите след взрива на язовир "Нова Каховка" в Украйна?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG