Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия призна македонската идентичност и призова Скопие да впише българите в конституцията


Германският парламент. Архивна снимка
Германският парламент. Архивна снимка

Германският парламент прие в четвъртък резолюция в подкрепа на европейския път на Северна Македония, в която признава македонската култура, идентичност и език, съобщи БТА, като цитира ДПА.

В документа се препоръчва на германското правителство да призове България да подкрепи пътя на Северна Македония към ЕС в рамките на постигнатия компромис и да се въздържа да поставя допълнителни условия.

Северна Македония е приканена да изпълни договорената промяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи.

За резолюцията гласуваха трите управляващи партии - Германската социалдемократическа партия, партията „Съюз 90/Зелени” и Свободната демократическа партия. Опозиционните Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз бяха против, тъй като управляващото мнозинство отделя Северна Македония от оставалите страни в региона на Западните Балкани.

Управляващата в Северна Македония партия СДСМ определи резолюцията като признание "и за уважението към нас като нация с цялата си уникалност".

СДСМ призова лидера на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да продължат диалога, да сформират екип и да приемат промените в конституцията възможно най-скоро.

Едно от условията Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС е вкарването на българите в преамбюла на конституцията. В конституцията на Северна Македония са описани т. нар. държавотворни народи, които живеят в републиката - македонски, албански, турски, влашки, сръбски, турски, ромски и "други". Българският народ и българите не присъстват в македонската конституция, което според София не гарантира правата им.

За промяна в конституцията е необходимо мнозинство от две трети и без подкрепата на опозицията не може да се реализира. Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е против промените и предлага референдум по т.нар. френско предложение за започване на преговори за членство в ЕС.

Преди месец Скопие отхвърля предложението България да участва при обсъждането на промените в конституцията

Антонио Милошоски, член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ и депутат, каза, че причината за приемането на тази резолюция е реакцията на партията му, която преди години е предупредила, че подписването на Договора за добросъседство е "ахилесовата пета", в която България напада Македония през последните 50-60 години.

От СДСМ отговориха, че "обществеността много добре знае чия заслуга е резолюцията на германския парламент. За съжаление ВМРО-ДПМНЕ, освен блокади, не направи нищо нито за македонската идентичност и език, нито за тази резолюция".

"ДПМНЕ и Милошоски трябва да се засрамят от това, още повече че техни сестрински партии в Бундестага гласуваха против резолюцията", казват от СДСМ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG