Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският съюз ускорява доставките на оръжие за Украйна


Украински военен пред ракетна система "Стингер"
Украински военен пред ракетна система "Стингер"

Европейският съюз ускорява доставките на оръжие за Украйна в подкрепа на контраофанзивата на страната срещу руските сили. Това стана ясно от интервю на еврокомисаря по промишлеността Тиери Бретон за френския всекидневник "Ле Паризиен", цитиран от Ройтерс.

„Ще засилим усилията си за доставка на оръжия и боеприпаси – това е война с висок интензитет, в която те играят решаваща роля“, каза Бретон, позовавайки се на обещанието за доставка на един милион висококалибрени оръжия за Киев през следващите 12 месеца.

Изказването на еврокомисаря идва на фона на започналата официално преди около седмица украинска контраофанзива, от която се очаква да обърне хода на продължаващата вече 16 месеца руска инвазия в Украйна.

За разлика от настъплението им преди година, украинските сили вече са подсилени със западно оръжие за милиарди долари - танкове, артилерия, бронирани машини, безпилотни самолети и ракети. Голяма част от новите бойни бригади преминаха през обучение в натовски военни бази.

За някои наблюдатели обаче остава открит въпросът дали сраженията, които се водят в момента, представляват основната посока на украинската офанзива или тя тепърва предстои.

„Ние се готвим войната да продължи още няколко месеца или дори повече“, каза в неделя Тиери Бретон.

Миналия четвъртък министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова съюзниците на Киев да „копаят дълбоко“, за да осигурят повече оръжия и боеприпаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG