Връзки за достъпност

Извънредни новини

Odd Crew и техният вълшебен акустичен звук, които и най-проливният дъжд не може да потопи


Odd Crew
Odd Crew

Те са една от най-яките и най-популярни български метъл банди. На всички времена. Те са Васко Райков, Васил Първановски, Мартин Стоянов и Боян Георгиев - Бонзи. Но всички ги познават като Odd Crew. И днес те са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

На 17 юни приключи мини акустик турнето на бандата Odd Crew, което обхващаше пет града в България – Пловдив, Бургас, София, Велико Търново и Варна. На всеки един от тези концерти Odd Crew оставиха много от своето уникално звучене и още повече фенове. Концертът им в „Маймунарника“ в София на 15 юни обаче беше сред най-многобройните им изяви на открито по думите на барабаниста на бандата Боян Георгиев – Бонзи. Проливният дъжд, който се изля над столицата по време на тези над два часа, не само че не успя да уплаши феновете на музиката на Odd Crew, но и направи изживяването още по-магично.

„Останалите концерти бяха далеч по-сухи“, пошегува се Бонзи в разказа си пред Свободна Европа.

Снимка от концерта на Odd Crew в София на 15 юни.
Снимка от концерта на Odd Crew в София на 15 юни.

И макар че фронтменът на бандата Васко Райков каза, че „Единственият момент, в който този концерт беше акустичен, беше моментът, в който планирахме да е акустичен“, това наистина беше един изпипан до съвършенство акустичен концерт. Специални гости в него бяха Вили Стоянов - тромбон, Мишо Шишков - стийл китара и Бора Докле - вокал и цигулка.

Емоциите бяха особено наситени и заради дългото очакване на акустичното турне на Odd Crew, което трябваше да се състои през декември, но поради редица причини беше отложено за юни месец тази година.

Момчетата от бандата определено не са си почивали по време на пандемията, която за дълго ги раздели от яката им публика. На 27 май 2022 г. те издадоха шестия си студиен албум “Dark Matters (Part1)“. 8-те парчета в албума са силно емоционални, симбиоза от блус рок и метал жанрове. Бандата представи и пълнометражен филм към него. Той включва всички клипове на осемте песни от албума, кадри от създаването им, и интервюта с музикантите. Във филма ODD CREW споделят какво ги е вдъхновило за написването на албума и какъв е процесът по създаването на всяка една песен от него.

Следващата част на албума вече „се пече“, както сподели Васко Райков по време на концерта на групата в „Маймунарника“ миналия четвъртък.

Заедно от деца

„София, България, 1989 г. Две 3-годишни деца, каращи велосипеди в квартала си, случайно се блъскат едно в друго. Двамата се казват Васил, с времето се сприятеляват и заедно откриват групи като Black Sabbath и Led Zeppelin. Общата им страст към музиката. Скоро Васил Първановски започва да свири на китара, а Васко Райков – да пее и свири на пиано.“ Така започва историята на бандата на техния официален сайт… и в живота.

През 1995 г. към тях се присъединява съученикът на 8-годишния Първановски – Мартин Стоянов. През 1998 г. родителите на Васил Първановски го водят на гости при семеен приятел, който се оказва един от най-известните блус изпълнители в България Васко Кръпката. 12-годишният Първановски чул яко барабанене от мазето на къщата и това се оказал малкият син на Кръпката – 8-годишният тогава Боян Георгиев - Бонзи. Първановски веднага се впечатлил от Бонзи и му предложил да свири с бандата.

1 август 1998 е датата на първата репетиция на четиримата членове на групата, чийто състав остава непроменен до днес. Първите си три албума бандата издава под името Каскадьори. На 1 август 2008 г., докато празнуват 10-ия си рожден ден като група, обявяват, че променят името си на Odd Crew.

Odd Crew
Odd Crew

През август 2023 г. Odd Crew стават на 25. 25 години на сцената, които възнамеряват да отпразнуват отново с участие на открито в София. Обещават този концерт да има две части „акустична и електрическа“. Надяват се… тогава да не вали.

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

XS
SM
MD
LG