Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Преместваем обект". Как се строи 111-метров пилон на Рожен


Първата копка на пилона на 9 юни 2023 г. Снимката е на фондация „Наследство в бъдещето“
Първата копка на пилона на 9 юни 2023 г. Снимката е на фондация „Наследство в бъдещето“

В местността Рожен в Родопите започна изграждането на 111-метров пилон, на който ще се вее българското знаме. Той е регистриран като "преместваем обект" по Закона за устройството на територията, а районата екоинспекция в Смолян е дала разрешение за издигането му. Защото не се изгражда на защитена територия.

Пилонът обаче ще е бетониран дълбоко в земя, която е със статут на ливада. Затова не отговаря на определеното в закона понятие за "преместваем обект". Или статутът на земята трябва да бъде променен, или строежът да получи разрешително със съответния Подробен устройствен план. Така в казуса се оказват замесени освен Община Смолян, и още две министерства - на земеделието, и на регионалното развитие.

Под патронажа на Румен Радев

Инициативата е на фондация "Наследство в бъдещето", която организира и фестивала на народното творчество и животновъдството в същата местност. Парите за изграждането на съоражението - 1 млн. лв., се събират от дарения, а проектът е под патронажа на президента Румен Радев.

Става дума за пилон с височина 111 м, с тегло около 100 тона, съставен от 13 стоманени секции, разположен върху стоманобетонен фундамент с размери 10 на 10 м и дълбочина на изкопа около 3,5 м.

Стоманобетонната площадка, върху която ще се издигне пилонът.
Стоманобетонната площадка, върху която ще се издигне пилонът.

Поляната на Рожен е вече бетонирана, което породи възмущение и критики в социалните мрежи, както и сигнал до екоминистерството, подаден преди седмица от природозащитната организация "Сдружение за дива природа Балкани".

Проверка на местната екоинспекция обаче не е показала нарушение първо, защото пилонът се изгражда точно по начина, по който е обявен и второ - защото не се намира в защитена от закона зона. Затова и не подлежи на оценка на въздействие върху околната среда, се посочва в съобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Министерството обаче продължава да разследва случая, пише екоминистърът Юлиан Попов в профила си във Фейсбук.

Строежът се прави в имот на смолянското село Соколовци, определен като "ливада". Теренът обаче е на отстояние и от двете околни защитени територии - местността Рожен отстои на около 0,9 км по права линия, а защитената по "Натура 2000" зона "Родопи Западни" - на около 4,58 км, се казва в справката на регионалната екоинспекция.

Липсват отговори

Строежът на подобна конструкция върху земя със статут на ливада обаче е невъзможен, ако не бъде променен статутът на земята. Върху ливада законът позволява да се строят само преместваеми обекти, какъвто се води и пилонът по документи.

В понеделник депутатите от Зелено движение (част от коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България”) Владислав Панев и Илина Мутафчиева, внесоха към министрите на земеделието и на регионалното развитие и благоустройство въпроси дали са спазени процедурите за строителство в планината.

"Златно сечение". Как се шие българското знаме
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

Те питат Кирил Вътев дали е сменен статутът на земята и дали общинският съвет в Смолян е гласувал процедурата. Питат още и дали пилонът е "преместваем обект" с оглед на факта, че е здраво вкопан в земята с тонове бетон и арматура.

Панев и Мутафчиев питат и министъра на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков дали е издадено разрешително за строеж и дали в него пилонът и фундаментът са разгледани като един обект.

Дали има изготвен Подробен устройствен план за обекта и дали той е в съответствие с Общия устройствен план на общината, питат още депутатите.

"Важно е да изясним законността на действията на собствениците на терена на Рожен. Дали правилата се отнасят за тях, така както за всички български граждани", се казва в прессъобщението на Зелено движение.

По план пилонът трябва да бъде готов в края на месеца. Той ще е най-високият в Европейския съюз и разположен на най-високата надморска височина в света - 1430 м, пишат инициаторите в специалния сайт на проекта. Откриването му ще е на първия ден от събора в Рожен - 13 юли, а на него ще пее Лили Иванова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG