Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посещението на Антъни Блинкен в Пекин е постигнало напредък, съобщиха САЩ и Китай


Блинкен и Си Дзинпин разговаряха около 30 минути през дълга маса.
Блинкен и Си Дзинпин разговаряха около 30 минути през дълга маса.

Китай и САЩ се разбраха в понеделник да се опитат да стабилизират отношенията си, за да избегнат съперничеството им да доведе до конфликт. Това стана по време на посещение на държавния секретар на Антъни Блинкен в Пекин.

Блинкен пристигна в Китай още в неделя като визитата му идва на фона на напрежение между Вашингтон и Пекин. Той е най-високопоставеният американски представител, който идва в страната откакто Джо Байдън стана президент.

Китайският президент съобщи, че срещата е постигнала „напредък“, въпреки че не беше съобщено за никакви договорки.

Самият Блинкен каза на репортери, че по време на разговора си със Си Дзинпин е повдигнал няколко чувствителни теми като този за Тайван – острова, който Пекин смята за свой.

Според някои анализатори срещата на Блинкен цели да започне разговори за посещение на президента Байдън по-късно тази година.

Байдън и Си се срещнаха последно в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия през ноември, като обещаха по-честа комуникация.

„Двете страни също постигнаха напредък и постигнаха споразумение по някои конкретни въпроси. Това е много добре“, каза Си на Блинкен през дълга маса, покрита с розови цветя.

Блинкен отговори, че двете страни "имат задължение и отговорност" да управляват отношенията си и че Съединените щати са "се ангажирали да направят това".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG