Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна преговаря със Запада за оръжейно производство. Пет държави купуват заедно системи "Мистрал".


Украински военнослужещи от 30-та Костянтинско-острожка механизирана бригада зареждат снаряди в боен танк Т-80, пленен по-рано от руските войски близо до фронтовата линия край град Бахмут

Киев преговаря със западни производители за откриване на тяхно оръжейно производството в Украйна, включително на дронове, съобщи украинският зам.-министър за стратегическите индустрии Сергей Бойев пред Ройтерс.

Той каза, че се водят разговори с Германия, Италия, Франция и страни от Източна Европа. В същото време Франция, Белгия, Естония, Унгария и Кипър се договориха за съвместна покупка на ракетни системи "Мистрал".

"Водим много детайлни дискусии и сме сигурни, че ще имаме подписани договори през следващите няколко месеца", добави Бойев в кулоарите на авиоизложението Бурже край Париж.

Миналия месец президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че страната му разговаря с британската отбранителна компания BAE Systems за създаване на украинска база за производство и ремонт на оръжия - от танкове до артилерия. Все още обаче не е подписана сделка.

"Бъдещото възпиране на агресията ще изисква силна отбранителна индустрия в Украйна, силни украински въоръжени сили", каза още Бойев сега.

Затова, по думите му, Киев свята, че е много важно международните партньори да идват в Украйна и да създават производство, за да направят Украйна "част от рамката за сигурност на свободния свят".

На авиоизложението украинският зам.-министър прояви най-голям интерес към производители на дронове, които се използват интензивно при военните действия както от Украйна, така и от Русия.

"Обсъждаме различни нива на сътрудничество. И някои от компаниите казват, че имат желание да дойдат да инвестират и да произвеждат дронове", отбеляза той, без да каже с кои от тях е разговарял.

Киев казва, че разширява програмата си за дронове за разузнаване и за поразяване на вражески цели при по-голям обсег.

Турската отбранителна компания "Байкар" съобщи в края на миналата година, че все още планира да завърши изграждането на производствен завод в Украйна за две години. Тя обяви тези планове малко преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Турция, Норвегия и САЩ са сред държавите, които доставят на Украйна дронове, но те не са достатъчни с разрастването на войната.

Преговорите за производство на дронове може да отнемат повече време, но Бойев коментира, че производството в страната може да бъде ефективен начин за използване на съществуващия опит на страната в областта на дроновете, както и за създаване на работни места в Западна и Централна Украйна.

Високопоставен източник от европейската отбранителна индустрия, пожелал анонимност, обаче каза, че европейските правила и стандарти за тестването на дронове може да затруднят компаниите да се съгласят да произвеждат и тестват дронове в Украйна.

Междувременно пет европейски държави се договориха за съвместна покупка на ракетни системи за противовъздушна отбрана "Мистрал". Това са Франция, Белгия, Естония, Унгария и Кипър.

Френският президент Еманюел Макрон определи решение като добър пример за сътрудничество. То е било подписано в началото на среща на европейски министри на отбраната в Париж в понеделник.

Макрон съобщи още, че Белгия ще се присъедини като наблюдател към програмата за създаване на боен европейски самолет - така наречената бъдеща система за въздушни боеве, разработвана от Франция, Германия и Испания. В проекта Белгия ще има статут на наблюдател на този етап.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG