Връзки за достъпност

Извънредни новини

Семейството на Навални съди руската затворническата колония заради отказан достъп до него


Родителите на Алексей Навални - Анатолий и Людмила, излизат след изнесено изслушване на Московския градски съд по новото наказателно дело срещу него
Родителите на Алексей Навални - Анатолий и Людмила, излизат след изнесено изслушване на Московския градски съд по новото наказателно дело срещу него

Членовете на семейството на лишения от свобода руски опозиционен политик Алексей Навални официално заведоха дело срещу руската наказателната колония, в която излежава присъда, че не им се позволява достъп до него.

На 3 юли роднините написаха в социалните мрежи, администрирани от негови сътрудници, че макар всеки затворник да има право на три тридневни и три четиричасови посещения от семейството всяка година, те не са били допускани до свиждане в продължение на една година. Последният им телефонен разговор пък е бил разрешен преди 11 месеца.

Роднините на Навални се заканиха да се обърнат към всички възможно институции, включително до Конституционния съд, ако искането им за свиждане с политика не бъде удовлетворено.

"Аз съм осъден. И те не спират да ми напомнят, че съм "като всички останали”. Но съм имал 0 (нула) посещения през последната година. 0 (нула) дълги посещения, 0 (нула) кратки посещения и 2 телефонни обаждания преди 11 месеца", написаха близките от името на Навални.

"Конституцията гарантира правата на моите деца - те имат право да ме виждат, а аз съм длъжен да участвам в тяхното възпитание. Конституцията гарантира правата на възрастните ми родители - аз съм длъжен, доколкото мога, да се грижа за тях", добавя Навални.

В публикацията като ищци са посочени съпругата му Юлия, родителите му и неговите деца Даша и Захар.

Кремъл отказа да коментира случая с обяснението, че това е въпрос от компетенциите на службата за изтърпяване на наказанията.

От 2021 г. 47-годишният руски опозиционер излежава присъди от общо 11 години и половина в наказателната колония в Мелехово, което се намира на около 235 км източно от Москва. Той беше осъден обвинения, включително измама, които според него са изфабрикувани, за да се заглуши критиката му срещу президента Владимир Путин.

Миналия месец обаче срещу него започна нов процес за "екстремистка дейност", което може да удължи срока на лишаването му от свобода с до 30 години. Оправдателни присъди на опозиционни дейци в Русия на практика са нещо невиждано, посочва Ройтерс.

Именно по време на последното изнесено съдебно заседание, което се състоя в наказателната колония, на родителите му е било забранено да влязат.

Навални е подавал множество жалби срещу тежките условия, в които е държан заради постоянни наказания, но всички те са отхвърляни въпреки влошеното му здраве. Едно от оплакванията - за отказа на служителите на затвора да му предоставят принадлежности за писане - стигна до Върховния съд на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG