Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна обяви собственика на козметичната марка Dove и чайовете Lipton за спонсор на войната


Една от компаниите, собственост на Unilever, е Dove

Украйна добави международната компания Unilever към списъка на спонсорите на войната. Тя е собственик на стотици известни марки в козметиката и битовата химия - като Dove, Rexona, Domestos, както и в хранително-вкусовата промишленост - чайовете Lipton и Brooke Bond.

След началото на военната инвазия в Украйна Unilever обяви изтеглянето си от Русия и спирането на производствените си мощности в страната, но не изпълни намерението си.

Украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията (НАПК) съобщава, че руският клон на компанията, Unilever Russia, не само продължава да работи, но и значително е увеличил печалбите си през последната година. Според агенцията нетната печалба на Unilever Русия през 2022 г. е нараснала с 24,9% в сравнение с 2021 г. до 8,03 млрд. евро.

През март 2022 г. Unilever Русия призна, че ще трябва да преструктурира бизнеса си и да преразгледа продуктовата си гама заради санкциите, но каза, че фабриките ѝ в Екатеринбург, Омск, Санкт Петербург и Тула ще продължат да произвеждат стоки и само европейският ѝ офис обяви спирането на дейността в Русия.

Директорът за корпоративни връзки на Unilever в Русия и Беларус Ирина Антюшина каза в понеделник пред руската държавна телевизия РИА Новости, че фабриките и офисите на компанията в тези страни "продължават да работят за снабдяване на вътрешния пазар".

Unilever има повече от 3000 служители в Русия. Заводите в Омск, Екатеринбург, Санкт Петербург и Тула продължават да работят, а офисите да функционират. През 2022 г. компанията е платила около 50 млн. долара данъци в руския бюджет.

"Unilever не може да се противопоставя на войната, като същевременно допринася за военната машина на Путин. Включихме тази компания в списъка на международните спонсори на войната, защото нейните стотици милиони данъци помагат за финансирането на войната срещу Украйна", каза председателят на НАКП Олександър Новиков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG