Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Наистина ли НАТО ще разположи 5000 войници в България?


 Хеликоптери CH-47D „Chinook“ от 1-ви армейски авиационен полк „Антарес“ на Италианската република. Снимката е от учение на многонационалната група на НАТО в България на полигон Ново село.
Хеликоптери CH-47D „Chinook“ от 1-ви армейски авиационен полк „Антарес“ на Италианската република. Снимката е от учение на многонационалната група на НАТО в България на полигон Ново село.

Многонационалната бойна група на НАТО в България ще бъде засилена до ниво бригада. Това не означава, че алиансът ще разположи 4 пъти повече войници, отколкото има в момента, а че България трябва да има инфраструктура, готова да поеме армията, както и сработено командване.

Какво означава да засилиш една бойна група "до ниво бригада"? Премиерът Николай Денков каза, че това ще се случи със силите на НАТО в България. Новината дойде след срещата на върха във Вилнюс, породи много въпроси и неверни интерпретации.

Някои издания побързаха да изчислят, че тъй като по стандартите на НАТО батальонната бойна група е около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, това означава, че войниците на алианса в България ще бъдат увеличени 4 пъти.

Всъщност обаче съобщението от Вилнюс означава нещо друго, а не че България ще приюти 5000 съюзни войници.

Според източници на Свободна Европа в парламента и Министерството на отбраната думите на премиера и военния министър означават, че България трябва да изгради инфраструктура в която може да бъде настанена бригада, както и да бъдат направени няколко големи учения. В тях трябва да се покаже, че войниците и офицерите от няколко държави на НАТО могат да действат като бригада.

Числеността на бригадата пък може да варира от 4000 (лека механизирана бригада) до 8000 души, ако към нея бъдат придадени и други подразделения.

Какво още разбрахме за бъдещето на силите на НАТО, разположени в България?

Нови регионални планове за отбраната в НАТО

Пояснението, че бригада от 5000 души няма да бъде формирана на територията на странатаь дойде още в сряда от военния министър Тодор Тагарев.

"Това не значи, че в днешния ден ние ще се стремим тази бригада да бъде напълно окомплектована, което би означавало близо 5000 души да има на наша територия", каза той във Вилнюс, цитиран от БТА. По думите му непосредствената цел е България да изгради цялата логистична инфраструктура и да направи всичко необходимо в качеството си на страна домакин, за да може тогава, когато се наложи, тя да бъде усилена до състав на бригада.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов добави, че ключовото послание, тук е "бригада тогава, когато е необходимо". Създаването на необходимите условия по думите му поставя предизвикателства пред цялата сфера на отбраната, включително в инфраструктурно отношение и за готовността на силите, синхронизирането на системите за командване и управление.

На срещата на НАТО бяха приети нови регионални планове на алианса за първи път от края на Студената война. Плановете са за възпиране при евентуално нападение от Русия.

“Новите регионални планове на НАТО дават ясно изискване как трябва да изглежда източният фланг на НАТО, когато бъде изградена цялата структура. Това включва подготовка както на различните типове войски, така и на командните вериги, така че да имаме пълна интеграция на войските на източния фланг", каза премиерът Николай Денков в сряда.

По думи на Ефтимов регионалните планове са само първа крачка за подобряването на отбранителните капацитети на страните членки.

В момента съставът на многонационалните сили в България е около 900 души по данни на Министерството на отбраната. Италия е водещата държава и с най-многобройното участие в групата с над 700 военни от 7-ми алпийски полк „Берсалиери“ с повече от 50 единици техника. САЩ участват с механизирана рота. България също участва с рота. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора и Албания.

Процесът по увеличаване на многонационалните сили, които в момента условно са с големината на батальон, до бригада с водеща държава Италия е започнал още от есента на миналата година. Според източници на Свободна Европа това се е случило по времето на служебния министър Димитър Стоянов.

Ще трябва да се строи база

Съгласуването тече между военното ръководство на българската армия и военното командване на НАТО в Монс, Белгия. Все още не е сигурно, че в България ще има бригада на НАТО, защото е необходима политическа подкрепа и доказателство, че тази бригада е необходима, както и че България инфраструктурно може да поеме повече армия. Това означава да има построяване на база.

Планът е тя да се намира в близост до Ямбол. Стойността ѝ обаче ще е над 100 млн. лв. и този разход трябва да бъде одобрен от парламента, казаха източници на Свободна Европа в НС.

Дори и да бъде построена базата, това не означава, че в нея ще бъдат разположени 5000 войници от страни от НАТО. Съставът на бригадата няма да е пълен, а ще се попълва само при нужда каквато възниква например за големи учения.

Една от причините за това е Договорът за въоръжените сили в Европа, твърди Министерството на отбраната Той е подписан през 1990 г. от страните в НАТО и Варшавския договор, сред които е и България. В него има ограничения за трайно разполагане на големи чужди сили.

Другата причина е чисто финансова, тъй като всяка участваща страна сама заплаща разходите за пребиваването на войниците си в България.

Способности на бригада

В две учения вече бяха демонстрирани способностите на многонационалното формирование да действа като бригада. Последното беше учението „Enhanced Vigilance Activity -23“ на 5 юли, на учебен полигон „Ново село“. В него участваха 1800 военни. Половината от тях бяха от българската армия от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, 78-и батальон за осигуряване, 110-и логистичен полк от Сухопътните войски на Република България.

Според източници на Свободна Европа, дори и страните от НАТО да увеличат двойно войските си у нас, половината войска в бъдещата бригада ще бъде българска, както в последното учение.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG