Връзки за достъпност

Извънредни новини

Афера с корнишони. Как фирма осъди компания, свързана с близки на Зоран Заев, но не може да си вземе парите


Емилия Заева - братовчедка на бившия премиер на Северна Македония Зоран Заев, заедно със съпруга ѝ Атанас Костов. В колажа присъства и буркан с корнишони, защото историята се върти около производството им.

Това е история за 4 милиона евро. Става дума за бизнес, връзки с властта и съмнителни съдебни процедури. В основата ѝ стои (неизпълнен) договор за производство на корнишони. Всичко се случва в Северна Македония и забърква името на бившия премиер на страната Зоран Заев.

Австрийска фирма печели арбитражен спор срещу северномакедонска компания за неизпълнен договор за производство и ексклузивен износ на стерилизирани корнишони. Присъденото обезщетение е за близо 4 млн. евро. Дългът обаче засега е практически несъбираем.

Главните действащи лица са австрийската фирма AMMA, местният производител “Дена продукт” - компания, свързана със семейството на бивши премиер на страната Зоран Заев, и съмнителни съдебни процедури, разказва северномакедонската служба на “Свободна Европа”.

“Дена продукт” е собственост на Атанас Костов. Той е зет на бившия премиер на страната Зоран Заев - женен е за неговата братовчедка. Според австрийския арбитраж Костов е нарушил договора си с АММА, защото е продал корнишони на компанията "Глобал Трейд" и така е ощетил партньора си. Фирмата купувач на продукцията е собственост на съпругата му Елена Заева - Костова.

Атанас и Елена Костови не отговарят на въпросите на Свободна Европа по случая.

Бившият посланик на Виена в Скопие Георг Вуцас отправя преки критики към македонските съдилища заради невъзможността австрийската компания да си събере дълга. Той настоява за смяна на съдии и прокурори.

Бившият премиер Заев реагира на изявленията на дипломата, отрича да има нещо общо с бизнес спора и заплашва със съд.

Производство на корнишони и международен спор за милиони евро

Историята започва през 2016 г., когато фирмата АММА, Австрия, сключва договор за сътрудничество и ексклузивен износ на буркани с корнишони с “Дена продукт” - дружество в Северна Македония.

През 2020 г. обаче австрийската компания установява, че е получавала неверни данни от македонския си партньор за произведените количества, като част от тях вместо на АММА са продадени на местната фирма “Глобал Трейд”. Тя на свой ред ги изнася за Германия. Това се разбира, след като от “Дена продукт” по погрешка изпращат на АММА имейли за кредитни известия, предназначени за германска фирма - партньор на “Глобал Трейд” в износа.

През август 2021 г. АММА си иска обратно аванс от над 2 млн. евро, платен на производителя на корнишони по договора за ексклузивен износ. Срокът за изплащане е месец. Такова няма, а компанията завежда арбитражно дело във Виена. През октомври същата година обаче “Дена продукт” вече е прехвърлила служителите си в “Глобал Трейд”, заедно с цялото производство. В компанията, с която АММА има договор, остават само трима служители.

През 2022 г., когато вече тече арбитражното дело във Виена, македонската компания променя и адреса си.

Решение на арбитража. Брат срещу брат

Решението на арбитражния съд във Виена е над 150 страници. Един от ключовите свидетели на австрийската страна е Зоран Костов - брат на собственика на “Дема продукт” Атанас Костов.

Зоран Костов е отговарял във фирмата на брат си до 2021 г. за сортирането, пакетирането и товаренето на всички корнишони. Той предоставя доказателства пред арбитража за търговия на компанията в нарушение на клаузата за ексклузивност, записана в договора с АММА. Става дума за близо 2300 тона продукция.

Съдът във Виена отхвърля всички доводи на Атанас Костов и фирмата му, включително, че брат му е дал неверни показания заради конфликт в семейството. Така идва и арбитражното решение през януари 2023 г. - “Дема продукт” трябва да плати на АММА обезщетение от 3 866 473 милиона евро за нарушаване на споразумението за ексклузивност. До 29 август 2023 г. сумата вече е набъбнала до 4 353 087 евро.

Схеми за избягване на плащане

Само две седмици преди решението на арбитражния съд обаче - на 21 декември 2022 г., “Дена продукт” си сменя името и седалището, показва справка в регистрите на Северна Македония. Започва и прехвърляне на собственост. Това затруднява АММА да си получи парите. Компанията завежда дела на местна територия - и срещу “Дена продукт” на Костов, и срещу “Глобал Трейд” на жена му.

Емилия Заева - Костова, освен че е първа братовчедка на бившия премиер на Северна Македония Зоран Заев, е собственик на “Глобал Трейд”. Това е компанията, до която стигат предназначените иначе по договор за АММА корнишони. Името на фирмата е близко с това на компания на Зоран Заев, заради която през 2008 г., докато още е кмет на Струмица, е арестуван за злоупотреба със служебното си положение. По-късно е оневинен по времето на тогавашния президент Бранко Цървенковски.

Оказва се, че в периода, в който започват проблемите с АММА - най-вече през 2022 г., - “Дена продукт” задлъжнява на “Глобал Трейд” с приблизително същата сума, на която първата компания е осъдена от австрийците.

Затова и от АММА искат от македонски съд да спре процедурите по прехвърляне на имущество между компаниите на Костови, които биха довели до това австрийците да не могат да си вземат парите.

За юристи е подозрителен и фактът, че точно преди края на арбитражната процедура се появяват двете платежни нареждания от нотариуса, с които “Глобал Трейд” работи. Иска се незавабно плащане на дълга на “Дена продукт”, като втората фирма не възразява.

„Обстоятелството, че между първия и втория ответник, като свързани дружества, внезапно възниква необходимост от принудително изпълнение, ясно сочи умисъл за планирани действия за прехвърляне на имуществото с цел увреждане на интереса на кредиторите“, пише в иска от AMMA срещу двете фирми.

Две различни македонски съдилища взимат противоположни решения по исковете на АММА срещу дружествата на семейство Костови и настояване за временните мерки, които да спрат срещу прехвърлянето на имущество. Това дава повод за безкрайни нови съдебни процедури.

Как се печели време

Според македонските закони, за да влезе в сила решението на международния арбитраж, то трябва да мине през македонските съдилища. Гражданският съд в Скопие потвърждава решението от Виена. “Дена продукт” обжалва пред Апелативния съд.

Тази процедура продължава повече от половин година и през това време представителите на австрийската AMMA се опитват да предотвратят отчуждаването на имуществото на фирмата на Атанас Костов. В противен случай какъвто и да изходът от процеса, няма да могат да получат обезщетението.

Междувременно текат и процедури по заведени наказателни дела срещу двете македонски компании, но решенията отново са противоречиви. Такива са и действията на институциите, когато тълкуват колко дълго могат да са в сила временни мерки срещу прехвърляне на имущество между фирми, които са в производства заради дългове. Апелативен съд решава накрая, че срокът е 15 дни след излизането на арбитражното решение във Виена. Това значи, че срокът е изтекъл още на 18 януари.

Пред Свободна Европа от съда казват, че са спазили “разпоредбите на гражданското производство”, конституцията и международното право.

Реакция няма

Атанас и Елена Костови така и не отговарят на въпроси на Свободна Европа по случая, въпреки че поне Костов първоначално твърди, че е готов да говори след августовската си ваканция. Това не се случва.

Още през юни тогавашният австрийски посланик в страната Георг Вуцас изпраща писмо до медиите, в което отправя остри критики към македонското правосъдие, настоява за отстраняване на “всички пристрастни съдии и прокурори”, отнемане на права на нотариуси, замесени в случая и т.н.

Бившият премиер Зоран Заев реагира на публичното обръщение на Георг Вуцас. Той напълно отрича участието си във въпросния бизнес спор. И предупреди бившия посланик, че спомене името му в този контекст, ще го даде под съд накърняване на честта и доброто му име.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG