Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не търсим някакъв експеримент". ГЕРБ се регистрира за местните избори


Представители на политическа партия ГЕРБ на път за Централната избирателна комисия (ЦИК)

ГЕРБ ще предложи за кмет на София "човек, който е подготвен". Това каза депутатът Тома Биков в сряда, след като партията се регистрира за местните избори през октомври в Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Не търсим някакъв експеримент", каза той пред журналисти относно кандидата за кмет на София, но не каза кой ще бъде той.

Много от кандидатите за кметски постове на ГЕРБ вече са известни. Все още обаче не е ясно кой ще води листите в Пловдив и София, където традиционно е най-голямото съревнование.

Същевременно "Продължаваме-промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ), които се регистрираха ден по-рано, обявиха своето предложение за кмет на София в края на юни.

В сряда Георг Георгиев, председател на младежката организация на ГЕРБ, съобщи, че партията има кандидати във всички 265 общини на страната.

"Тръгваме към победа на местните избори с вярата, че това единствено може да предотврати това, което се случи на национално ниво последните две години, да се случи и на местно през следващите четири години", каза още Тома Биков.

Макар да не е обявила пълния си списък с кандидати, представители на партията вече потвърдиха някои от тях:

 • Бургас: Димитър Николов, кмет на града от 2007 г.
 • Монтана: Златко Живков, кмет на града от 1999 г.
 • Враца: Калин Каменов, кмет на града от 2015 г.
 • Хасково: Станислав Дечев, кмет на града от 2019 г.
 • Велико Търново: Даниел Панов, кмет на града от 2011 г.
 • Стара Загора: Живко Тодоров, кмет на града от 2011 г.

Партията потвърди информацията за номинациите на Дечев, Панов и Тодоров пред бТВ.

Издигането на Димитър Николов за нов мандат беше изненада, след като още миналата година Борисов съобщи, че партията няма да издига за нов мандат кметовете на София, Пловдив и Бургас. В началото на месеца обаче лично Борисов съобщи, че Николов отново ще бъде техен кандидат.

За нов мандат със сигурност няма да бъдат издигнати Йорданка Фандъкова и Здравко Димитров, досегашните кметове на София и Пловдив. ГЕРБ не съобщава коя ще бъде номинацията и във Варна, където дълги години кмет е Иван Портних (ГЕРБ).

13 септември е крайният срок за подаване на документите за регистрация на политическите формации в ЦИК. Срокът за регистрация на кандидатските листи в общинските избирателни комисии е 26 септември.

 • 16x9 Image

  Свободна Европа

  Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG