Връзки за достъпност

Извънредни новини

Таен тунел под сградата Върховния съд в Черна гора води до помещение, в което се пазят доказателства по дела


Тунелът под сградата на съда
Тунелът под сградата на съда

Властите в Черна гора откриха подземен тунел под сградата на Върховния съд, който извежда до помещение, в което се съхраняват криминални доказателства, оръжия и наркотици, съхранявани по различни дела, съобщи БТА.

В сряда председателят на Върховния съд на Черна гора Борис Савич потвърди, че е открит таен подземен тунел под сградата на съда. Тунелът е дълъг 30 метра, а въздушно течение е станало повод за разкриването му. Съоръжението свързва депото на Върховния съд с нает апартамент от другата страна на улица “Ниегошева” в центъра на Подгорица.

„Това е добре планирана и организирана акция, която прилича на екшън филми“, каза министърът на вътрешните работи Филип Аджич, цитиран от Балканската служба на Свободна Европа.

В събота премиерът Дритан Абазович каза, че случаят „Тунел” е най-проблемният, а разрешаването му ще даде отговор на много въпроси, свързани с организираната престъпност в Черна гора през последните 20 години.

Според Абазович началото на работата по тунела съвпада с периода след изпращането на официално искане до ФБР за съдействие в разследването на убийството на журналиста Душко Йованович през 2004 г. „Не е изключено прокопаването на тунела да е свързано със съобщението за пристигането на агенти на ФБР в Черна гора и това подозрение не трябва да се отхвърля просто така“, каза премиерът.

Полицията потвърди официално, че черногорските следователи издирват шестима души, заподозрени в прокопаването на тунела. Както и че в сряда вечерта близо до Подгорица е открит микробус, който предполагаемо е бил използван за обира на депото на Върховния съд. Налични са и видеозаписи от сградите на улицата, на която се намира той.

"Почти нищо не липсва от депото на Върховния съд в Подгорица", каза във вторник председателят на съда Борис Савич. "Най-важното за нас е, че затворихме нещо, което представляваше опасност", каза Савич.

През седмицата извънредно бе свикан Съветът за национална сигурност, а на заседанието на Бюрото за оперативна координация на сектора за разузнаване и сигурност случаят бе окачествен като „най-значимата и опасна атака срещу държавните институции и съдебната система на Черна гора”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG