Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестиращите отказаха среща с енергийния министър. Блокадите продължават


Протестиращи в Перник в събота
Протестиращи в Перник в събота

Протестиращите за втори пореден ден работници в енергийния и минния сектор отказаха среща с министъра на енергетиката Румен Радев, съобщи БНР. Това се случи, след като Представителите на протестиращите, както и синдикатите лидери от КНСБ и КТ „Подкрепа“ не се отзоваха на поканата за разговори в сградата на комплекса „Марица изток 2“.

В същото време протестиращите продължават да блокират движението по пътища в районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Част от тях казаха, че искат оставката на министър Радев.

В петък правителството взе решение да изпрати териториалните планове на България за енергиен преход на Европейската комисия, което ще се случи по-късно в събота. Те са свързани с получаване на евросредства за регионите зависими от въглищната енергетика, които в България са Стара Загора, Перник и Кюстендил. Премиерът Николай Денков подчерта, че централите ще работят до 2038 г., както и че служителите в ТЕЦ-ове и мини ще получат до 36 заплати обезщетения, което по думите му означава по 140-150 хил. лв. на човек.

От петък насам сред основните искания на протестиращите е максимален срок на работа на ТЕЦ-овете и мините, конкретни предложения за евентуалната преквалификация на служителите в тях. В своя позиция КТ „Подкрепа“ настоява настоява за създаване на механизъм за капацитет и гарантиране на електроенергийната система, оценка за въздействие на последиците от изпълнение на заложените планове, свързани с енергийния преход, както и „регламентиран социален диалог“.

От КНСБ искат правителството да осигури средства за незабавно стартиране на проекта за картографиране на уменията, механизъм за дялово участие на работниците и служителите в предприятията от въгледобивните региони при осъществяване на инвестиционните проекти и конкретика в плановете за енергиен преход.

Правителството и синдикатите казаха, че Николай Денков е отправил покана за среща с протестиращите в неделя в Министерския съвет.

В неделя е предвидена и среща между протестиращите и премиера Николай Денков в Министерския съвет.

В събота министър Радев съобщи, че регионалните планове на България вече са изпратени на ЕК в Брюксел. До днес страната беше единствената от членките на ЕС, която не беше изпратила плановете си.

Ако това не бъде направено, ще възпрепятства получаването на средства от Европейския фонд за енергиен преход, предназначени за работниците в мини и въглищни централи в Стара Загора, Кюстендил и Перник. Трите региона са силно зависими от работата на тези предприятия.

Заради липсата на планове страната вече загуби 96 млн. евро през 2022 г. и рискува да загуби още 826 млн. евро през тази година. Под риск са и още над 10 млрд. лв., както и средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), които са свързани с постигането на целите за климатична неутралност на ЕС до 2050 г.

През февруари депутатите от 48-ото Народно събрание задължиха кабинета да поиска от Брюксел отпадане на ангажимента за намаляване на емисиите от въглищната енергетика с 40% до 2026 г., поет от България с ПВУ, както и гаранции, че въглищните централи ще могат да работят без ограничения поне до 2038 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG