Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборен допинг. Как се става общински съветник с 51 гласа


Iva Lazarova - Studio Bulgaria - collage
Iva Lazarova - Studio Bulgaria - collage

Само няколко души да си сменят адресните регистрации, и готово, можете да станете кмет. Вярно, че само на малко населено място, но това все пак ще ви осигури работа за четири години. Затова ли стотици българи си смениха адресните регистрации по едно и също време, на едни и същи места?

Ако човек просто си сменя адресната регистрация, и това съвпадне с предизборен период, не би имало никаква драма. Законно е, човекът е в правото си.

Но има и друга хипотеза - в това положение да се озоват и десетки други, да се регистрират по едно и също време в едно и също село, и пак в предизборен период. А после да се окаже, че новите жители са буквално повече от старите, тоест способни да изберат кмет. Ето този феномен се нарича "изборен туризъм".

Спомняме си за този стар похват преди местните избори, насрочени за неделя. Няколко месеца по-рано, когато още е било възможно да получиш право на глас, ако си смениш регистрацията, са се появили толкова много "новодомци", че ако ги сравним с новорегистрираните на същото място през миналата година, увеличението е в пъти.

Това казва в "Студио България" на Свободна Европа Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. Организацията следи изборния процес в България от години.

„Има села, в които по постоянен адрес са били регистрирани 118 души, а сега има новодомци около 140 души, [променили документите си] само в периода януари - април тази година“, каза тя.

Контекстът накратко

В местните избори имат право да гласуват избирателите с постоянен адрес на територията на съответния град или село, както и тези, чийто настоящ адрес е в населеното място поне 6 месеца преди изборите.

В малките населени места така нареченият изборен туризъм може да преобърне вота за кмет. Повечето новорегистрирани са в райони с традиционно висока безработица, липса на алтернатива за работа и кметове, които управляват повече от един мандат.

Генка Шикерова разговаря с Ива Лазарова за това как се използва изборният туризъм.

Най-важното от интервюто

  • "В малките населени места изборните туристи могат да се използват като много сериозен допинг от страна на кандидатите, за да се повлияе на резултатите и на това кой ще управлява през следващите години".
  • "Интересно е защо няма такъв прилив от желаещи да живеят в тези населени места през изминалата година, а защо всички са се ориентирали натам точно сега. Няма такъв прираст в данните дори по време на ковид периода, когато хората от големите областни и общински центрове можеха да мигрират към малките населени места".
  • "Ако хората искат да гласуват на машина, бъдете наясно от самото начало дали искате да гласувате за общински съвет или кметове или само за едното, защото нямате право да получите втори път карта или хартиена бюлетина, ако решите, че непосредствено след като сте гласували с машината искате да гласувате и за другия вид избор, в която не сте се включили".
  • "23 са общините, в които кметовете управляват в рамките на последните 20 години. Само четирима от тях няма да се кандидатират сега".

Кои населени места "пораснаха“ на жители?

Всички населени места, в които има над 100 души с постоянно местожителство, могат да избират кмет. Тази граница дава голяма тежест на всеки глас. За пореден път преди местни избори от Института за развитие на публичната среда отчитат ръст на новите адресни регистрации в малките населени места.

„Интересът към преместване по настоящ адрес рязко спада през май и той граничи с нула на повечето места, където е имало пик“, каза Ива Лазарова.

Такъв е примерът със село Сигмен, община Карнобат, където делът на новозаписаните по настоящ адрес е най-голям в страната – над 119 на сто. „Това е повече от традиционното население в тези селища по постоянен адрес“, каза Ива Лазарова.

Населените места, в които има ръст на новите жители, в повечето случаи са с висока безработица и висок дял на заетите в публичния сектор – това са хората, които работят към общината и общинските структури.

Така например в община Макреш, при население от 2150 души, ръстът на новорегистрираните жители е 13 пъти (сравнени са периодът в началото на 2023 г. със същия период през 2022 г.). Безработицата в общината е над 70 на сто, а хората, наети в публичния сектор, са около 66 на сто. Това означава, че голяма част от хората са зависими от местната власт, за да имат работа.

В друга община - Трекляно, в Кюстендилска област, ръстът на новите адресни регистрации е 46 пъти, безработицата е близо 14 на сто, а заетите в публичния сектор са близо 90 на сто.

„Интересно е защо няма такъв прилив от желаещи да живеят в тези населени места през изминалата година, а защо всички са се ориентирали натам точно сега“, каза Ива Лазарова.

Графика, показана в предаването, дава пример за това колко малко гласове са нужни, за да може да бъде избран общински съветник. В община Трекляно например, за това са нужни само 51 гласа. На този фон обаче огромен дял от местното население зависи именно от общината, за да получи работа. В Трекляно 86,6% от населението е наето в обществения сектор.

Контролираният вот
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:09 0:00

Кметове многомандатници

В голяма част от общините, в които има ръст на адресните регистрации преди местните избори, управляват кметове с повече от един мандат. „Кметският пост е професионална реализация в тези общини и в това няма нищо лошо, ако икономическите, социални и демографски показатели показват, че тези населени места се развиват добре“, каза Ива Лазарова.

23 са общините, в които кметовете управляват в рамките на последните 20 години. Само четирима от тях няма да се кандидатират сега. Според Ива Лазарова „в малките населени места изборните туристи могат да се използват като много сериозен допинг от страна на кандидатите, за да се повлияе на резултатите и на това кой ще управлява през следващите години“.

Кметът, хлябът, ножът. Корпоративната зависимост в едно село
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Именно общинската администрация трябва да следи дали има нарушения при адресните регистрации.

„Има набор от документи, с които хората, които желаят да се преместят по настоящ адрес трябва да разполагат“, каза Лазарова. По думите й, когато Институтът за развитие на публичната среда е показал колко голям е интересът към малките населени места, в различни общини са започнали проверки.

„Намерихме информация за резултатите от проверката в община Ново село. От нея можем да заключим, че част от регистрациите са правени без наличието на всички документи или без наличието на жилищна постройка, в която се регистрират хората“, каза Лазарова.

Бедността и контролираният вот
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Как се гласува в неделя

Според нея технологията на гласуване на местните избори в неделя може да създаде напрежение между членовете на комисиите и избирателите.

Причината е, че при гласуване с машина, избирателите трябва в самото начало да отбележат за какво ще гласуват – общински кмет, селски кмет и общински съветници. Избирателите имат право да решат в кои от тези избори ще се включат. Но веднъж избрали, нямат право да се връщат. Т. е., ако са решили, че няма да гласуват за кмет и не са го заявили в началото, нямат право да получат втори път карта или хартиена бюлетина, за да гласуват.

При гласуването с хартия биха могли да поискат и бюлетина за кмет, ако в последния момент са решили, че ще гласуват и за кмет.

Когато кметът е и шефът
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG