Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефан Н. Щерев, който намира смисъла на тишината във филма "Там"


Стефан Н. Щерев
Стефан Н. Щерев

Нямате време за нищо, нали? Тогава се опитайте да спрете света за 72 минути и да си спомните смисъла на нещата. Стефан Н. Щерев ви дава тази възможност с новия си филм "Там". В него има само музика и пейзажни кадри, в които мълчаливо се вписват и осем големи творци.

Това е първият му филм и той му отнема 5 години работа. Нищо чудно за театрален фотограф, който знае, че ключът към успеха е намерен само ако публиката му съпреживява емоцията.

Стефан Н. Щерев твърди, че е направил филм съзерцание. Премиерата на „Там“ беше в кино „Люмиер“ в София тази седмица и показа пейзажи, на които публиката се наслади в пълна тишина.

"Намерен ли е смисълът, думите се забравят”

"Думите са, за да бъде намерен смисълът. Намерен ли е смисълът, думите се забравят. Къде да намеря човек, забравил за думите, та с него да си поговоря”. С този цитат режисьорът започва филма и пътуването на публиката във вътрешното съзерцание и усамотение.

Експерименталният филм събира в мълчание осем известни български личности - Георги Господинов, Явор Гърдев, Александър Морфов, Мариус Куркински, Галин Стоев, Павел Койчев, Теодосий Теодосиев, Йордан Камджалов – които се сливат с природните елементи. Всеки един от героите е сниман на различно място сред природата в България през различни годишни сезони.

Сезоните, локациите и графикът на всички участници е трябвало да се синхронизират, но дори и тази задача не е била от най-сложните. В продължение на една година режисьорът се е борил за правата над саундтрака, в който влизат имена на световни композитори.

В свое интервю авторът казва, че филмът първоначално е бил замислен с вътрешни монолози на героите, но се е отказал от тази идея, за да даде път на въображението на всеки един зрител.

„Не исках да работя с думите, а със състоянията, породени от съзерцанието, природата и визуалните картини, не исках думите да са инструментът за възбуждане на чувствата, а нещо отвъд тях.“, казва Стефан Н. Щерев.

Филмът ще има две премиерни дати и в САЩ - 12 ноември в Чикаго и 21 ноември в Ню Йорк. През ноември и началото на декември филмът ще пътува до Варна и Пловдив.

Фотографията е чувство
Стефан Н. Щерев

Фотографията е чувство, така Стефан Н. Щерев определя работата си в интервю пред БНР. Фотографията го намира преди 17 години, когато придружава свой приятел по работа в Истанбул. Тогава за първи път изпитва желанието да запечата това, което вижда, и да го сподели.

Преди фотографията Щерев се е занимавал с архитектура и интериорен дизайн.

За пръв път снима театър по молба на Мариус Куркински през 2009 г. за личния архив на актьора. Така открива за себе си сцената и през последните 10 години работи в Народния театър „Иван Вазов“, където е снимал над 80 театрални постановки. През 2015 г. фотографът заснема и документален филм за спектакъла „Синята птица“.

В края на 2021 г. Стефан Н. Щерев издава фотографския албум „Съвременен български театър“. В него той побира над 1000 фотографии от 33 спектакъла, играни в годините между 2011 и 2021 г.

Албумът е своеобразен архив на театралното изкуство, който съхранява работата на актьорите и проследява развитието на театъра. Сигурно затова Юлиян Вергов казва, че Стефан Н. Щерев е „тихата сянка на българския театър“.

Форум

XS
SM
MD
LG